3. maj – Svjetski dan slobode medija

Sarajevo – Na Svjetski dan slobodne medija Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine želi ponovo ukazati na mnoge probleme s kojima se suočavaju novinari i radnici u medijima u Bosni i Hercegovini. Ovaj dan nije važan samo za njih, već i za sve građane koji moraju biti svjesni toga da sloboda medija predstavlja sastavni dio demokratskih društava i kao takva se mora braniti. Mnogi novinari u našoj zemlji rade za ponižavajuće plate i ugrožena im je egzistencija. Uz to su izloženi brojnim pritiscima, nasilju i svoj posao vrlo često obavljaju u strahu. Različiti napadi na novinare, cenzura, samocenzura i finansijska zavisnost medija predstavljaju danas glavne prepreke u bavljenju novinarskom profesijom.

Nažalost, danas u Bosni i Hercegovini imamo polariziranu političku klimu, koja je obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom i koja je stvorila neprijateljsko okruženje za slobodu medija. Novinari se napadaju zbog njihovog etničkog porijekla, spola, onoga što pišu, a posebno zabrinjava sve učestalija opjava prebacivanja krivice na novinare koji otkrivaju afere sa onih koji su sudionici tih afera ili nezakonitih radnji.

Pandemija Covid-19 je pokazala koliko je za društvo u cjelini važno imati pravovremene i objektivne informacije, te kolika je žrtva koju novinari svakodnevno podnose radeći profesionalno svoj posao. Nažalost, pandemija je i dodatno ugrozila slobodu medija u BiH, jer smo svjedočili brojnim konferencije za medije bez fizičkog prisustva novinara, tokom kojih su zvaničnici izbjegavali odgovoriti na kritična pitanja o važnosti vladinih mjera. Neki predstavnici vlasti i državne institucije su direktno ometale rad novinara, dok su u nekim slučajevima novinare optuživali za “netačno i zlonamjerno izvještavanje”.

Nadamo se da će u budućnosti novinari biti zaštićeniji i da će im se osigurati nesmetan rad, za koji će biti adekvatno plaćeni. Bez slobodnih medija nema ni slobodnih građana ni demokratskog društva.

Služba za informisanje

PODIJELI