108. godišnje zasjedanje Međunarodne organizacije rada u Ženevi

U Ženevi se 10-21. juna 2019. godine održava 108. godišnje zasjedanje Međunarodne organizacije rada. Ove godine se obilježava 100. godišnjica postojanja i rada jedine tripartitne organizacije na svijetu u kojoj ravnopravno djeluju predstavnici vlada, sindikata i organizacija poslodavaca iz zemalja članica.

Konferencija, koja se često naziva međunarodnim parlamentom rada, ima nekoliko glavnih zadataka. Prvo, postoji izrada i usvajanje međunarodnih standarda rada u obliku konvencija i preporuka. Konferencija, takođe, nadzire primjenu konvencija i preporuka na nacionalnom  nivou. Ona razmatra izvještaje koje vlade svih država članica moraju podnijeti, detaljno opisujući njihovu usklađenost sa obavezama koje proizlaze iz ratifikovanih konvencija, kao i njihov zakon i praksu u odnosu na konvencije i preporuke (ratificirane ili ne) o kojima su zatraženi izvještaji.

Ove godine poseban značaj je dat pitanjima univerzalne socijalne zaštite ljudskog dostojanstva, socijalne pravde i održivog razvoja, okončanja nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, slobode udruživanja i efektivnog priznavanja prava na kolektivno pregovaranje kao temelja dostojanstvenog rada, a diskutovat će se i o poslovima i vještinama za svjetliju budućnost i budućnosti bez dječjeg rada.

Predstavnik sindikata u  delegaciji Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem zasjedanju MOR je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i Konfederacije sindikata BiH.

 

 

 

Služba za informisanje

PODIJELI