Gasi li Elektroprivreda BiH ArcelorMittal Zenica i 12.000 radnih mjesta?!

Sarajevo – Iz Sindikata ArcelorMittal  Zenica smo upravo obaviješteni da je  Elektroprivreda BiH ovu firmu obavijestila da joj od 01.03.2022. godine više neće isporučivati električnu energiju! Razlog ovog nerazumnog i neprihvatljivog poteza je neprihvatanje  reketaških  uslova koje nameće ovo javno preduzeće, a na šta SSSBiH upozorava još od prošle godine. Ponuđenim ugovorom o rezrevnom snabdijevanju za prva dva mjeseca ove godin je cijena elektične energije povećana za više od 400%!

Prekid snabdijevanjem električne energije fabrici koja godišnje troši više od pola miliona megavata struje i ima pogone poput Koksare, Visoke peći, kao i Toplane koja osigurava grijanje Zenice, znači doslovno njenu smrt. To bi bez posla ostavilo ne samo 3.200 radnika koji rade u ArcelorMittalu u Zenici, nego i 800 radnika ArcelorMittala u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje Željezanica Federacije FBiH i RS, kao i 600 firmi koje sarađuju direktno sa ArcelorMittalom.

To je ukupno 12 000 radnika!

Ako to pomnožimo sa tri ili četiri člana porodice, stvarne razmjere ovog ekonomskog, privrednog i društvenog pogroma postaju jasne. Da stvar bude gora, struju koja je bila namijenjena ArcelorMittalu, Elektroprivreda  BiH je prema našim saznanjima prodala na inostrano tržište. Iako smo u ovoj državi naviknuti na apsurde koje gledamo svaki dan, teško je povjerovati da je glad za kratkoročnim ekstra profitom preča od najvažnijeg industrijskog lanca u ovoj državi, u kojem radnici krvavo zarađaju svoj hljeb. Po ko zna koji put o njihovim sudbinama odlučuju kravataši, koji imaju i deset puta veća primanja i koji nikad u životu nisu uprljali ruke poslom. Tačno je da je struja roba kao i svaka druga, ali ta struja se proizvodi od naših resursa. Ako ćemo se porediti sa Zapadom, onda ćemo se porediti i sa plaćama njihovih radnika.
Zahtijevamo od Vlade Federacije, resornog Ministarstva, a posebno od Elektroprivrede BiH da se uzdrže od ovih suludih namjera i da za 2022. godinu ispoštuju  izmijenjeni Zakon o električnoj energiji kojim je rast cijene struje ograničen na maksimalno 20%, bez lihvarskih ugovora i reketaških uslova kako za ArcelorMittal, tako i za naše druge privredne subjekte!

Kola će se u konačnici, kako to uvijek biva, slomiti preko leđa radnika!
U suprotnom, 1. mart-Dan nezavisnosti ove države, koju su branili i odbranili  radnici realnog i metalskog  sektora, biće obilježen ispred Vlade Federacije i Elektroprivrede BiH protestima kakve ova država nije vidjela i koji sigurno neće prestati dok se ovaj problem ne riješi.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović, s.r.

PODIJELI