20. februar – Svjetski dan socijalne pravde

Sarajevo – Ujedinjeni narodi su 2007. godine su donijeli odluku da se 20. februar obilježava kao Svjetski dan socijalne pravde budući da se socijalni razvoj mora temeljiti na pravdi, solidarnosti i jednakosti među svim zemljama i unutar svake od njih, a socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života.

Bosna i Hercegovina je po Ustavnom određenju socijalna država pa smo svi pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala, te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života. Nažalost, društvo u kojem trenutno živimo i radimo je daleko od postulata socijalne pravde. U Bosni i Hercegovini je sve veći broj onih koji svakodnevno doživljavaju nepravdu kako na radnom mjestu, tako i u svakodnevnom životu. Društvo je duboko raslojeno na mali broj prebogatih među kojima je dosta onih koji su na sumnjiv način došli do bogatstva, nerijetko preko leđa radnika i većinu onih koji svakog mjeseca gledaju kako da podmire i najosnovnije životne potrebe. Vrijeme je da se to promijeni.

Svjetski dan socijalne pravde prilika je da ponovo naglasimo značaj izgradnje odnosa koji izražava stalnu brigu o socijalno ugroženima i ne dovodi ih u položaj da se osjećaju nekorisnim i nezaštićenim članovima društva. Zato vrijeme koje je pred nama moramo usmjeriti prema odgovornosti za društvo u kojem je čovjek na prvom mjestu, za društvo socijalne pravde i jednakosti.

Služba za informisanje

PODIJELI