Austrijski parlamentarac Josef Muchitsch posjetio SSSBiH

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović sastao se danas sa g-dinom Josefom Muchitschem, predsjednikom austrijskog parlamentarnog Odbora za rad i socijalna pitanja i Oliverom Hillerom, Atašeom za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača pri austrijskoj ambasadi u Sarajevu.

Povod za sastanak je bio razgovor o radu i socijalnoj politici u Federaciji BiH, te dogovor o modalitetima nastavka zajedničke saradnje u budućnosti. Sagovornici su se usaglasili da nepostojanje socijalnog dijaloga od oktobra 2017. godine i izvršne vlasti od oktobra 2018. godine čini situaciju u Federaciji BiH onesposobljavajućom za normalan rad i život. Istaknuto je da kapitalizam nikada nije bio na strani radnika i sindikata, te da je njegov jedini cilj daljnje povećanje. Radnicima se nikada ništa nije poklanjalo i moraju se sami izboriti da kroz jak sindikat budu uvaženi kao ravnopravan sagovornik. Na sastanku se razgovaralo i o masovnom iseljavanju radnika i građana iz Bosne i Hercegovine, kao i posljedicama migrantske krize kroz koju naša zemlja trenutno prolazi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Šatorović je iskoristio priliku i zahvalio se gostima na nesebičnoj podršci i pomoći koju je Republika Austrija i austrijski narod do sada pružio Bosni i Hercegovini, izražavajući nadu da će u narednom periodu doći do većeg investiranja u privredu naše zemlje.

Služba za informisanje

PODIJELI