Bajramović za Fokus.ba: Mogući su protesti u 2017. godini

Kada je riječ o zaštiti radničkih prava pred nama je turbulentno vrijeme, a ako Vlada FBiH ne bude poštovala naše stavove mogući su i protesti u ovoj godini, ustvrdio je u razgovoru za Fokus.ba Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

On se osvrnuo na proteklu godinu koja je za njega bila godina u kojoj je Vlada FBiH pokušala da putem Parlamenta FBiH nametne izmjene Zakona o radu.

“Tek nakon toga su slijedili pregovori sa poslodavcima i sindikatom. Kada je riječ o našem angažmanu, imali smo aktivnosti i oko Zakona o PIO-u, Zakona o zaštiti na radu i Zakona o stečaju. Ali zakon koji je možda i najvažniji i na čijem donošenju insistiramo već godinama jeste zakon kojim bi se praktično uvezao radni staž za brojne radnike, što je veliki problem. Mnogi od tih ljudi su ispunili uslove za penziju, ali ne mogu otići u penziju jer nisu uplaćivani doprinosi”, istakao je Bajramović za Fokus.ba.

Dodao je da su pred Savezom samostalnih sindikata BiH veliki izazovi u 2017. godini.

“Ovim poslom se iznimno teško baviti, jer se dijalog mora voditi sa Vladom po pitanju zakona, a po pitanju kolektivnih ugovora sa poslodavcima”, kazao je Bajramović.

On ističe da će na aktivnosti vladajućih struktura uveliko uticati činjenica da je 2017. godina posljednja pred izbornu godinu.

“Ali kada je riječ o našim aktivnostima mi ćemo učestvovati u socijalnom dijalogu, pogotovo oko tačaka koje su ključne za radnička prava, a koje sam ranije spomenuo. Mi jednostavno moramo biti spremni i na radiklanije mjere i pritiske kao što su štrajkovi, zbog restriktivnih akcija koje često preduzima Vlada”, zaključio je Bajramović.

Izvor: fokus.ba

PODIJELI