BPK Goražde: Potpisan kolektivni ugovor za oblast osnovnog odgoja i obrazovanja

Nakon intenzivnih pregovora vođenih od maja mjeseca ove godine potpisan je kolektivni ugovor za oblast osnovnog odgoja i obrazovanja u BPK Goražde.

Ugovor je potpisan u zgradi kantonalnih institucija, a potpisali su ga ministrica za obrazovanje mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Adisa Alikadić Herić i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja BPK Goražde Samir Pleh.

Prethodni ugovor je istekao u maju ove godine, a današnji je potpisan na period od dvije godine.

Većina naših zahtjeva je usaglašena sa pregovaračkim timom Vlade BPK Goražde. Ono što nismo dogovorili tiče se naknada za prijevoz jer mi smo jedini kanton u FBiH u kojem se naknada isplaćuje u iznosu od 50 posto povratne karte, ali imamo obećanja Vlade BPK da će se u narednom periodu razmatrati i ovaj problem”, izjavio je Samir Pleh, predsjednik sindikata.

U resornom ministarstvu zadovoljni su činjenicom da se u najvećoj mjeri udovoljilo zahtjevima prosvjetnih radnika.

“Novim kolektivnim ugovorom smo korigovali određeni vid nepravde prema zaposlenicima VI stepena koji rade u osnovnom odgoju i obrazovanju i uskladili smo njihove koeficijente i ono što je važno i što se prvi put dešava u BPK je da su u kolektivni ugovor uvršteni zaposlenici koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju koji će moći da rade pola radnog vremena, a sva prava iz radnog odnosa ostvariti će u punom obimu”, smatra Adisa Alikadić – Herić, kantonalna ministrica obrazovanja.

Izvor: klix.ba

PODIJELI