Đidić: Igračima smo dostupni 24 sata na dan, do sada smo dobili svaki slučaj

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini početkom 2019-te godine dobio je nagradu za najbolju sindikalnu organizaciju u državi, u protekloj godini. To je bio povod razgovora sa osnivačem organizacije, Aldinom Đidićem. Đidić je govorio za web stranicu Sindikata profesfionalnih fudbalera, a intervju prenosimo u cijelosti.

Šta je ono što bi ste posebno izdvojili u radu Sindikata fudbalera od osnivanja?

“Iza nas je jedan vrlo zahtjevan period, pun izazova i uspjeli smo do sada mnogo toga korisnog uraditi za fudbalere iz čitave Bosne i Hercegovine. U prvih mah pokretanje ove organizacije bila je samo ideja, a danas, dvije godine poslije, smo priznati od međunarodnih organizacija, te pouzdan partner fudbalera i bitan dio bh. sportske svakodnevice.”

Da li imate razumijevanje od institucija i Ministarstva sporta ?

“Tek ćemo u narednom periodu vidjeti da li imamo razumijevanje i kolika je briga za položajem profesionalnih sportista i vrhunskog sporta uopće. U 2019-toj godini imamo konkretne planove i programske zadatke koje želimo ispuniti i tiču se direktne zakonske promjene određenih regulativa, za šta će razumijevanje morati pokazati institucije i nadležna ministarstva.”

Koji su trenutno vaši ključni problemi na koje nailazite u radu?

“Sport je najljepša stvar za svijetu po nama i samim tim, ne želimo imati negativnu retoriku i govoriti o ključnim problemima. Za nas su to izazovi koje trebamo proći, a tiču se prije svega nepostojanja krovnog rješenja za sport u vidu sveobuhvatnog zakona o sportu koji bi definirao mnogo toga što otežava svim akterima bavljenje sportom. Sportska infrastruktura u našoj državi zaostaje za europskim, pa čak i regionalnim standardnima i u tom segmentu nastojimo javno postavljati pitanja i otvoriti diskusije kako bi povećali svijest o tome. Također, složenost državne administracije se reflektira i na sport u vidu sudskih procedura i slično, gdje bi poslovni tokovi morali ići puno brže. Moram ovdje spomenuti i igrače, koji su direktni korisnici naših usluga. Svijest o njihovom statusu mora biti prisutna svakog dana, moraju znati šta potpisuju, šta dogovaraju i briga o ličnoj karijeri sa svakog aspetka uvijek mora biti prisutna, a ne samo kada se nađu u problemima”

Kako ocjenjujete položaj fudbalera pa i svih sportista u BiH?

“Kada je u pitanju položaj fudbalera u Bosni i Hercegovini imaju sve pogodnosti i protekciju poput fudbalera u evropskim ili svjetskim ligama zahvaljujući našoj organizaciji. Mi smo dostupni igračima 00/24 za svaki problem kojeg imaju i kada se nađu u određenom statusnom problemu nastojimo pomoći. Do sada smo svaki slučaj dobili u korist igrača i nadam se da će tako biti i u budućnosti.”

Iznenađuje da fudbaleri koji su ostvarili karijere u inostranstvu zaboravljaju na domovinu i na vrijeme kad su oni bili u položaju u kojem se sada nalaze mnogi fudbaleri u BiH.

“Dijelim mišljenje da je to jedna situacija koja se treba riješiti na drugi način. Iz svog iskustva mogu reći, obzirom da sam igrao dugi niz godina u inostranstvu, nije bilo dileme za povratkom nazad u BiH. Želio sam ovdje pomoći kolegama, prijateljima sportistima i mogu samo pozvati naše druge, istaknute sportiste da naprave svoj doprinos u poboljšanju bh. sporta.”

Kakav imate odnos sa SSSBiH ?

“SSSBiH je prepoznao naš rad i važnost našeg postojanja u Bosni i Hercegovini. Podržali su naš projekat edukativnih publikacija o zaštiti mentalnog zdravlja fudbalera uzrasta do 21 godine što pokazuje zajedničku misiju društvene odgovornosti i zaista koristim priliku da se zahvalim SSSBiH i predsjedniku Šatoroviću na vrlo profesionalnoj suradnji od početka osnivanja SPFBiH”

Šta je ono što će biti Vaš fokus u narednom periodu ?

“U narednom periodu želimo dodatno proširiti naš rad na oblasti zdravstva u smislu edukacija o prevenciji od povreda i važnosti očuvanja mentalnog zdravlja, također, kroz organizaciju edukacija želimo potaći fudbalere na razmišljanja o životu nakon profesionalne karijere, te u pružanju pravne pomoći igračima želimo biti još efikasniji kako bi rješavali njihove statusne probleme. Također, nastojat ćemo da koristimo naš položaj, kako bi postavili određena pitanja i javno govorili o stvarima koje koče napredak našeg sporta.”

Je li vrijeme da Sindikat fudbalera preraste u Sindikat svih sportista u BiH obzirom da je to sve češće pitanje u javnosti?

“Mi nemamo namjere naše djelovanje proširiti na druge sportove s obzirom na to da smo zaista okupirani poslom kada je u pitanju Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, no bilo bi nam drago ako bi se kroz naš primjer pojavile slične organizacije za rukomet, košarku ili druge sportove i naravno svima koji imaju takve ideje možemo pomoći.”

Izvor sportske.ba

PODIJELI