Ekspertni tim SSSBiH će pripremiti Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu

Sarajevo – Na danas održanoj Vanrednoj sjednici Predsjedništva Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine diskutovano je o nedavno održanom Protestu protiv usvajanja predloženih izmjena i dopuna Zakona o radu, kao i samom tekstu Zakona. Sam protest je ocijenjen kao dobro organizovan.

Kada je riječ o Zakonu o radu, zaključeno je da se u najkraćem roku napravi analiza zakonskih rješenja iz ove oblasti u zemljama regiona, te da se formira ekspertni tim koji će u roku od 30 dana pripremiti Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu i ponuditi ga Vladi FBiH i Udruženju poslodavaca FBiH. Savez samostalnih sindikata BiH neće pristati na bilo kakve izmjene zakona koje će ići na štetu radnika u Federaciji BiH. Takođe, s obzirom da su sve glasnije priče predstavnika Vlade FBiH o definisanju najniže plate, Predsjedništvo UO SSSBiH ponovo ističe da je iznos od 1.000 KM minimalne plate najniži iznos koji je prihvatljiv. Svaki iznos niži od toga će dodatno otežati život radnika i njihovih porodica i nastaviti kontinuirano ugrožavati njihovu egzistenciju.

S obzirom da Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine ove godine obilježava 115 godina postojanja i rada donesena je odluka da se obilježavanje ovog značajnoj jubileja prilagodi naredbama Kriznog štaba i epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi 27. augusta 2020. godine – na dan osnivanja sindikalnog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Služba za informisanje

 

PODIJELI