Fokus svih društvenih aktera u BiH mora biti na stvarnim, egzistencijalnim problemima radnika i stanovnika

Sarajevo – U Domu sindikata u Sarajevu održan je sastanak predsjednika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedina Šatorovića sa dr. Peter Hurrelbrinkom, direktorom Fondacije Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini i g-djom Merimom Ejubović, naučnom saradnicom u Fondaciji.

Tom prilikom su ukratko rezimirani rezultati dosadašnje saradnje i zajednički realizovanih projekata. Predsjednik Šatorović upoznao je prisutne sa trenutnim aktivnostima SSSBiH, posebno ističući značaj kampanje “10 za 1000 KM”, koja za cilj ima definisanje najniže plate u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM. Bilo je govora i o izmjenama Zakona o štrajku na kojima Savez već duže vrijeme insistira, kao i potrebi usvajanja Zakona o uvezivanju radnog staža kojim će se omogućiti jednak tretman svim radnicima u Federaciji BiH, koji, zbog neplaćanja doprinosa od strane poslodavaca za PIO, nisu u mogućnosti da se penzionišu iako su za to stekli pravo. Učesnici sastanka su se složili da se fokus svih društvenih aktera u Bosni i Hercegovini mora staviti na stvarne, egzistencijalne probleme radnika i stanovnika.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i FES će i ove godine, zajedno sa kolegama iz Saveza sindikata RS realizovati projekat “Sindikalna škola”.

 

Služba za informisanje

 

PODIJELI