Iz medija: Dan prosvjetnih radnika u FBiH u znaku protestne šetnje u Krajini

Uz zdravstvene radnike uposlenici u obrazovanju podnijeli su najveći teret pandemije koronavirusa, a povodom Dana prosvjetnih radnika razgovarali smo s predsjednikom Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine Selvedinom Šatorovićem koji je kazao da svi oni zaslužuju priznanje.

Selvedin Šatorović (Foto: D. S./Klix.ba)

Prosvjetni radnici predstavljaju najjače oružje obrazovanja države, a u proteklih godinu dana pandemije, uprkos svim izazovima pandemije koronavirusa, njihov zadatak je bio dostaviti znanje do svakog učenika. Šatorović je kazao da je u fokusu današnjeg datuma način odvijanja nastave te da svi prosvjetni radnici priželjkuju da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije kako bi se nastava odvijala u učionicama.

“Jedan od najvećih tereta uz medicinske radnike podnijeli su prosvjetni radnici kada su svojim sredstvima, tehničkim pomagalima i ličnim resursima obavljali online nastavu. Ona nije bilo nikakvo olakšanje, trebali ste dati 150 posto svojih mogućnosti i brzo se prilagoditi novom sistemu na koji smo uz sebe morali prilagoditi i učenike i biti im dostupni, ne četiri ili šest sati već 24 sata. Primali smo zadaće i u 1 sat poslije ponoć, pa i u pet sati ujutro. Moram kazati da svi nivoi vlasti trebaju odati priznanje prosvjetnim radnicima na trudu i zalaganju”, kazao je Šatorović.

Dodao je da je manji broj učenika širom Federacije Bosne i Hercegovine proizveo veliki broj nastavnika koji su tehnološki višak, ali da je u saradnji s ministarstvima u velikom obimu to riješeno te da manje probleme nerazumijevanja vlasti imaju u Unsko-sanskom kantonu.

“U Tuzlanskom kantonu smo otvorili pregovore oko poboljšanja uslova rada i socijalnog dijaloga i moram reći da je situacija u FBiH dobra, ali uvijek može bolje. Razumijemo situaciju društva i države i ne tražimo ništa više od onoga što nam pripada”, kazao je Šatorović.

Dodao je da će danas na području Unsko-sanskog kantona biti održana protestna šetnja s obzirom na to da su vlasti povećali plaće u administraciji, kao i zastupnicima u Vladi USK, ali da nemaju rješenje za tehnološki višak nastavnog osoblja koje zbog manjka učenika u školama ne mogu ispuniti normu.

“Jedino prosvjetni radnici nose teret odlaska građana. To je nepravda, kada nemate učenika, nastavnik je tehnološki višak i to je normalno, ali diskriminatorni odnos u odnosu na druge funkcije su nepravda. Postavljamo samo pitanje, u proteklih šest mjeseci BiH je napustilo oko 80.000 građana, koliko je radnika manje u administracijama jer su i oni vezani za broj stanovnika?”, pita Šatorović.

Na kraju je naglasio da ne žele ispuštati talente iz države, da žele nastaviti pružati kvalitetno obrazovanje preko kvalitetnog prosvjetnog kadra. U vrijeme pandemije veliki broj prosvjetnih radnika se zarazio koronavirusom te nažalost i preminuo te će danas odati počast svim onim učiteljima/učiteljicama, nastavnicima/nastavnicama i profesorima/profesoricama koji su dali svoj život za obrazovanje.

Izvor: klix.ba

PODIJELI