Iz medija: “Nevjerovatno je da je isti puter trenutno jeftiniji u Njemačkoj nego u BiH”

Izvor: N1

Lejla Čaušević Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata BiH komentarisala je za N1 drastična poskupljenja, dodavši da će sa poskupljenjem struje i one rijetke stvari koje nisu poskupile u 2021. – poskupjeti tokom ove godine. Uporedila je situaciju u BiH sa onom u zemljama Zapadne Evrope, ali je postavila i neka važna pitanja.

No, postoji nešto u čemu BiH ne prati ostatak svijeta…

“Treba naglasiti da u ovom trenutku kada uzmete omjer onoga što ljudi zarađuju u Njemačkoj i cijena osnovnih životnih namirnica – razlika je drastična na ono što mi imamo u Bosni i Hercegovini. Prosto je nevjerovatan podatak da isti puter u ovom trenutku u Njemačkoj košta jeftinije nego u BiH. Mi smo stigli do cijene od 7.5 KM, dok je u Njemačkoj negdje oko 5 KM. Kada uzmete podatke kolike su tamo minimalne plate i koliki su izdaci za osnovne životne namirnice – onda se vidi koliko je ustvari tamo lakši život nego što je ovdje”, rekla je Čaušević – Sućeska.

Poručuje da se trebamo zapitati kako će naša djeca odrasti bez stvari koje su im neophodne.

“Imat ćemo generacije i generacije bolesnih ljudi. Da li će naš zdravstveni sistem moći podnijeti da mi imamo sve veći i veći broj djece koja boluju od dijabetesa? Borit ćemo se i sa bolestima koja u modernom svijetu više i ne postoje jer su djeca pothranjena. Ako primate platu od 600 KM – koliko vam novca ostane za sve ostalo?”, navodi važnja pitanja sagovornica N1.

Ostatak gostovanja pogledajte u videu na stranici:

PODIJELI