Iz medija: Njima Nemačka nije broj 1: Radnici iz susedne zemlje za rad biraju Sloveniju

U novembru prošle godine bilo je 413.254 nezaposlenih

Odliv radnika iz BiH u Sloveniju i Nemačku tokom prošle godine nije zaustavljen uprkos složenoj situaciji izazvanoj virusom korona, ali je, istina, ovaj proces usporen.

Kada je u pitanju posredovanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH u 2019. godini u Nemačkoj su izdate 683 radne dozvole, a u prošloj njih 533, i svi zaposleni su sa srednjom medicinskom školom.

– U Sloveniji je u 2019. godini izdata 14.581 radna dozvola, a zaključno sa novembrom, a taj broj u 2020. je 6.618 radnih dozvola – rekao je za “Nezavisne” Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Prema njegovim rečima, u Sloveniji su zapošljavani uglavnom vozači, varioci, zidari, fasaderi, tesari, elektro i hidromonteri, bravari…

Nisu optimistične ni prognoze… Selvedin Šatorović, predsednik Saveza samostalnih sindikata BiH, uveren je da ćemo veliki odliv radne snage imati prvog dana kad budu otvorene granice za državljane BiH, odnosno kad se bude bez problema moglo pristupiti zemljama Šengena.

Ocenjuje da nije svetla budućnost u 2021. godini, te da je problem što su u BiH glavne teme političke, umesto privrednih.

Najčešće u Nemačku odlaze zdravstveni radnici, Foto: Shutterstock

– Mi smo ranije upozoravali da naše plate ne mogu ni na koji način obezbediti golu egzistenciju, imajući u vidu da potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu iznosi između 1.800 i 2.000 maraka. Mislim da ćemo imati situaciju da će poslodavci suvim zlatom plaćati radnike koji će biti manje kvalitetni od ovih koji danas rade za ove mizerne plate – rekao je Šatorović za “Nezavisne”.

Sindikalci i poslodavci se slažu u jednom: iz BiH odlaze oni koji su najstručniji.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u novembru prošle godine smo imali 413.254 nezaposlenih, a u februaru te godine, odnosno pre nego što je virus korona stigao u BiH, posao je tražilo 402.888 ljudi.

Izvor: biznis.telegraf.rs

PODIJELI