Iz medija: Prosvjetari iz USK Svjetski dan učitelja obilježavaju protestnom šetnjom

Predstavnici i članovi sindikata predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) obilježavaju protestnom šetnjom u Bihaću 5. oktobar – Svjetski dan učitelja.

-Prinuđeni smo i na ovakav način izraziti nezadovoljstvo zbog pedagoških standarda koji nisu zadovoljavajući ni za učenike, ni za nastavnike. Također, zbog Pravilnika o prijemu u radni odnos koji je donesen bez saglasnosti sindikata i kojim se omogućava još veća politizacija u obrazovanju. Razlozi su i Pravilnik o tehnološkom višku jer je i on usvojen bez saglasnosti sindikata, zatim kršenje Kolektivnog ugovora potpisanog u decembru prošle godine, kao i šest posto manja plata u odnosu na ostale budžetske korisnike – izjavila je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović izrazio je žaljenje što je protestna šetnja u Bihaću na neki način centralno dešavanje obilježavanja Svjetskog dana učitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

-Nažalost, u Unsko-sanskom kantonu se ponovo desila katastrofalna diskriminacija prosvjetnih radnika. Tako su oni koji su u proteklih godinu i po dana nosili obrazovni proces sa učenicima i roditeljima kažnjeni na način da jedino njima nije povećana plata. Tako su skupštinski zastupnici koji nemaju sjednice i državni službenici koji nisu radili nagrađeni povećanjem plata jedino prosvjetni radnici to izgleda nisu zaslužili. Žalosna je i činjenica da se to dešava samo u ovom kantonu. Moram reći i da je jedna od naših današnjih poruka ta da nećemo dozvoliti da jedino prosvjetari budu iskazivani kao tehnološki viškovi zbog odlaska velikog broja građana iz ovog kantona. Neka se krene od ministarstava i organa uprave, pa tek onda prosvjetnih radnika – poručio je Šatorović.

Predstavnici sindikata obrazovanja USK naglasili su i kako će današnja protestna šetnja zapravo biti prvi simbolični korak u njihovoj sindikalnoj borbi, ukoliko članovi kantonalne vlade ne nađu volje i razumijevanja za dijalog i određena rješenja.

Izvor: Federalna.ba

PODIJELI