25. Maja 2024.
Iz medija: Radnici ArcelorMittala Zenica od 15. novembra stupaju u generalni štrajk

Iz medija: Radnici ArcelorMittala Zenica od 15. novembra stupaju u generalni štrajk

Arbitražna komisija utvrdila je da će za vrijeme štrajka u kompaniji ArcelorMittal Zenica, koji je najavljen za 15. novembar, biti angažirano 719 radnika – rekao je na današnjoj press konferenciji predsjednik Sindikata te kompanije Zuhdija Kapetanović.

Nakon što se s poslodavcem nisu mogli dogovoriti o broju radnika za održavanje minimalnih poslova za sprečavanje havarija u pogonima, Općinski sud u Zenici, kaže Kapetanović, imenovao je za neovisnog predsjednika arbitraže prof. dr. Hasana Avdušinovića s Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici.

Kompanija AMZ je za svog člana te arbitraže imenovala Omera Kablara, dok Sindikat AMZ-a predstavlja Kapetanović.

– Svi radnici će dolaziti na posao, kao i da rade, ali će raditi samo oni koji su na spiskovima za rad. Znači, štrajk će se odvijati na radnim mjestima… Radnici su odlučni da istraju u svojim zahtjevima. Radnici su tražili da se kolektivni ugovor ne potpisuje bez 20 postotnog povećanja plaće – napomenuo je Kapetanović, koji je dodao da je prvobitni sindikalni zahtjev bio povećanje plaće za 30 posto. Međutim, uvažili su stav i želje radnika.

On je naveo da je menadžment kompanije tražio da se za vrijeme štrajka angažira minimalno 1.308 radnika, dok je Sindikat predlagao da za vrijeme štrajka bude “topli režim rada” te angažirano samo 417 izvršilaca. Utvrđeno je da se za poslove koji se ne mogu prekidati određeno 719 radnika.

Kapetanović dodaje kako su spremni za razgovore te da su već imali “dva sastanka za mirenje”.

– Sindikat je spreman uvijek da odgovara, na svaki poziv uprave kompanije. Nadam se da ćemo imati i treći sastanak – podvukao je Kapetanović.

Podršku štrajku Sindikata AMZ-a dat će i Savez samostalnih sindikata BiH, čiji je predsjednik Selvedin Šatorović podvukao da, ako se može “za 20 posto povećati plaća budžetskim korisnicima”, onda to može i AMZ.

Izrazio je nezadovoljstvo što se u rješavanje problema radnika AMZ-a nije uključila i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, koja ima udjela u vlasništvu te kompanije.

Predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenan Mujkanović mišljenja je da je zahtjev Sindikata AMZ-a jasan i precizan te da nije vrijeme da oni razmišljaju o posljedicama koje će za rad kompanije izazvati najavljeno poskupljenje električne energije, uglja, kao i pad cijene čelika na svjetskom tržištu.

– Nemoguće je u ovoj situaciji ići tri, šest, 12 mjeseci unaprijed i govoriti šta će se desiti te šta bi bilo kad bi bilo. Mi smo ti koji se trebaju baviti stanjem i položajem radnika i da pričamo o tome s kakvim se izazovima, svaki dan, radnici susreću. Znači, prosječna plaća radnika AMZ-a, koji su pokriveni kolektivnim ugovorom i koji nemaju posebne ugovore o radu, je 757 KM. To je 250 KM manje od prosječne plaće u FBiH. A radi se o gigantu – najvećem svjetskom proizvođaču čelika, koji je prošle godine imao prihod od 40 milijardi američkh dolara – istakao je Mujkanović.

Pokvukao je kako će i kompanija AMZ ove godine “ostvariti, vjerovatno, najbolji rezultat kako je došla u zeničku željezaru”.

– To su one stvari na kojima mi baziramo naš zahtjev da plaća radnika AMZ-a, konačno, treba značajnije porasti. A za nas je značajno povećanje 20 posto – istakao je.

Štrajk je najavljen za 15. novembar – Dan metalaca, a Mujkanović smatra da je ova slika radnika AMZ-a, slika i prilika svih radnika u metalskom sektoru i generalno u realnom sektoru u FBiH i u BiH.

Dogovor je, ocijenio je, puno isplatniji i za kompaniju i za Sindikat, kojem “nije cilj da uništi fabriku, niti ćemo to uraditi”, ali zna se koje je jedino preostalo sredstvo sindikalne borbe. Sindikat AMZ-a je, poručuje, spreman organizirati generalni štrajk.

Izvor: Faktor.ba

PODIJELI