Iz medija: Šatorović: Sindikat je prepoznao sve napore i uspješne korake Vlade ZDK

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić održao je u sjedištu ZDK-a sastanak s devetočlanom delegacijom Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Tema sastanka bili su analiza i efekti interventnih mjera Vlade Zeničko-dobojskog kantona za pomoć privredi za vrijeme pandemije koronavirusa. Šatorović je istakao da je ZDK među prvim donio mjere za podršku privredi, a uz to i pokazao drugima kako se vodi socijalni dijalog.

-SSSBiH prepoznao je sve napore i uspješne korake koje je poduzela Vlada ZDK tokom pandemije, u smislu zaštite radnih mjesta, zaštite privrede na ovom kantonu.

Također, pohvalili smo i ono što se uradilo u smislu epidemiološke zaštite, jer ono što je uradio ZDK je definitivno lider u Federaciji BiH. Vidjelo se da su, kasnije, svi ostali kantoni pa i viši nivoi vlasti slijedili uspješan primjer onoga što je rađeno u ovom kantonu- kazao je Šatorović.

On je pohvalio, kako je kazao, “školski primjer socijalnog dijaloga” koji postoji u ZDK-u, gdje je “apsolutno povjerenje i uvažavanje tri socijalna partnera”, odnosno Vlade ZDK, Sindikata i poslodavaca te da je taj dijalog i polučio takve rezultate.

-Mi ovom posjetom želimo poslati i poruku da se i svi drugi nivoi vlasti ugledaju na primjer ZDK-a i da u narednom periodu pokušaju napraviti rezultate, kakvi jesu. Svjedoci smo i dali smo podršku građanima i vlastima ZDK u borbi za neravnopravan položaj po pitanju raspodjele javnih prihoda- kazao je Šatorović.

Uvjeren da, ukoliko bi došlo do poboljšanja tih prihoda, da bi i rezultati Vlade ZDK bili još učinkovitiji i bolji. Najavio je da će Vlada i premijer ZDK Ganić i ubuduće imati podršku SSSBiH.

Ganić je napomenuo kako Vlada ZDK, kroz Ekonomsko-socijalno vijeće, surađuje sa svojim partnerima te je sve dosadašnje mjere poduzela uz njihovu saglasnost.

-Razgovor, dogovor i, onda, konačni rezultat. Podsjećam da smo, prije dva mjeseca, uplatili zdravstveno osiguranje za 50 radnika, koji su, hvala Bogu, otišli u penziju. Onaj dio socijalnog dijaloga, dio rada u interesu svih naših građana, zaista se podudara s radom Sindikata – istakao je Ganić.

 

Izvor: FENA

PODIJELI