Iz medija: Šatorović tvrdi: Radnici zaraženi korona virusom morali dolaziti na posao i raditi

Šatorović tvrdi: Radnici zaraženi korona virusom morali dolaziti na posao i raditi u Bosni i Hercegovini kada je riječ o pandemiji korona virusa dosta je zabrinjavajuće. Broj oboljelih raste iz dana u dan, a statistike pokazuju da je smrtnost u našoj zemlji dosta visoka.

Najveći problem je što se zakazalo sa nabavkom vakcina, pa se u ovom haosu svako snalazi kako zna i umije da bi se zaštitio od korona virusa. Oni koji imaju novca idu van granica BiH da se vakcinišu.

Zabrinjavajuće je posebno saznanje da su pojedini radnici, iako su bili zaraženi ovim smrtonosnim virusom, koji je do sada odnio više od 6.000 života, dolazili na posao i radili. Tako tvrdi Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.

– Kod pojedinih poslodavaca radnici su zaraženi morali dolaziti na posao i raditi. Znači, poslodavac, bez obzira na vanjske faktore, u prvi plan uvijek stavlja profit, ne brinući za živote kako svojih radnika tako i drugih lica koji sarađuju sa njegovom firmom. Ukoliko želimo dostojanstven život svakog radnika i normalne uslove rada, ovakve stvari se moraju mijenjati i zakonski žestoko sankcionisati, u suprotnom, radnici će za kratko vrijeme bit doslovno robovi svojim poslodavcima. S obzirom na to da sindikalna organizovanost na području Federacije BiH nije prisutna u punom kapacitetu, posebno u privatnom sektoru, teško je čak i procijeniti koliko je radnika bilo zaraženo od COVID-19 – upozorio je Šatorović.

Predsjednik SSSBiH osvrnuo se na incijativu koju su pokrenuli u Udruženju poslodavaca Fedeacije BiH da za radnike sami nabave vakcine. Dotakao se i odlaska radnika iz BiH u Srbiju da se vakcinišu. Navodi da Sindikat nema precizne podatke o broju onih koji su se odlučili na to.

Prema procjenama Udruženja poslodavaca FBiH riječ je o nekoliko hiljada radnika. Podatke nismo dobili iz Vanjskotrgovinske komore BiH preko koje su se radnici prijavljivali i odlazili van granica BiH da se vakcinišu.

Šatorović je stava da bi se poslodavci trebali više zalagati za radnike, štititi njihova prava i živote.

– Ne treba zanemariti činjenicu da naši poslodavci praktično ne mare za život i zdravlje svojih radnika koji su nerijetko primorani da bez bilo kakve zaštite obavljaju svoje poslove, pri tome rizikujući svoj i živote svojih porodica kako bi osigurali one minimalne uslove za život. Poslodavci nabavku zaštitne opreme uvijek shvataju kao trošak, a ne kao investiciju, pa za rezultat imamo sve veći broj povreda na radu, odnosno zaraženih na radnom mjestu. Nismo sigurni koliko su poštene i iskrene namjere poslodavaca da se iznađu sredstva za kupovinu vakcina radnicima. Podsjetit ćemo samo na Zakon o zaštiti na radu, čije usvajanje u Parlamentu FBiH su upravo poslodavci opstruirali gotovo 15 godina. I prije pandemije poslodavci nisu marili za zaštitu na radu, zbog čega je broj povreda na radu bio u stalnom porastu, pa i onih sa smrtnim ishodom. Dakle, ni tada nisu imali razumijevanja da je neophodna adekvatna zaštita, pa je iluzorno očekivati od njih da sada promijene svoj stav. Naravno, čast izuzecima, postoje poslodavci koji cijene svoje radnike i njihov rad, ali je takvih vrlo malo, sa tendencijom “izumiranja” – istakao je Šatorović.

Izvor: preporod.info 

PODIJELI