Iz medija: Šatorović za N1: Do 5.000 radnika je dobilo otkaz

Reporter N1 Semir Mustafić razgovarao je sa predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedinom Šatorovićem koji je govorio o trenutnom stanju sa otpuštanjem radnika u FBiH zbog pandemije korona virusa.

Šatorović za N1: Do 5.000 radnika je dobilo otkaz

Premijer Fadil Novalić je rekao da bi prije kazao da je smanjen broj uposlenih, odgovarajući na pitanje o otpuštenih 3.543 radnika, a o tome kojim informacijama raspolaže Savez samostalnih sindikata BiH, Šatorović je rekao:

Prema informacijama Saveza samostalnih sindikata BiH ta brojka je nešto viša i ona se kreće od 4.500 do 5.000 ljudi koji su ostali bez posla i koji su upućeni na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Oni su ukoliko su imali onih osam mjeseci rada imati određene naknade. Ovo je tek početak, imamo strašnu situaciju koja nas očekuje posebno što se tiče realnog sektora“.

Šatorović naglašava da je vrlo interesantno da se svi nivoi vlasti ne bave prije svega ekonomskim pitanjima nego zdravstvenim. Zdravstvena pitanja trebao prepustiti struci. Savez samostalnih sindikata je prije 15 dana insistirao na određenim mjerama.

SSS je insistirao na oslobađanju poslodavaca poreza i dopirnosa za tri mjeseca dok traje kriza. Po cijenu da se uzme kreditno zaduženje. Tražili smo da se za penzionere koji imaju minimalnu penziju da im se da jednokratna pomoć od 70 do 100 KM. Rekli smo da bi se trebala donijeti hitna izmjena Zakona o PDV – u smislu plaćanja PDV posljednjeg dana u mjesecu“, kaže Šatorović.

Dodaje da osim gromoglasno najavljivanih sjednica vladajućih i tzv. Ekonomskosocijalnog vijeća – gdje jedan od predstavnika Novalićevih Sindikata kaže da će predložiti smanjenje plaće od 10 posto.

Mi ne smatramo da u ovoj situaciji da kada imamo toliki novac za finansiranja političkih stranka da treba doći do umanjenja plaća radnika. Očekuje nas žestoka kriza i recesija. Bez obzira što je to čudno, u narednom periodu biće ‘pogođeni’ i radnici u trgovinama. Tu su jako niske marže i trgovci ne mogu ništa zaraditi.I teško je finansirati radna mjesta“, navodi Šatorović.

Bez posla su ostali najviše zaposlenika u ugostiteljskim objektima. Veliki broj hotela je bukvalno zatvoreno, jer poslodavci nemaju nikakvu pomoć. Ovdje je vlast odgovorna za brigu o građanima i radnicima i ne treba to pustiti u ruke poslodavaca. Ne treba očekivati da će poslodavci iz svojih dobiti koje su bile velike u prethodnim godinama ‘otkinuti’ nešto i podijeliti radnicima. Država treba imati sistemska rješenja. Rješenja čekamo više od 15 dana. I svakog dana dobijamo neku šarenu lažu. Konkretnih stvari nema“, ističe.

Onog momenta kada nema rješenja onda primjenjujte formulu da se radnici jedni među drugima zavade. Priča o smanjenju plata od 700, 900 ili 1.000 KM je nebuloza i nemojte očekivati da ćemo prihvatiti opciju svojih 10 ili 20 posto da bi išlo u ruke tajkuna koji vozaju automobile od pola miliona maraka“, naglašava Šatorović za N1.

Izvor: N1

PODIJELI