Iz medija: Selvedin Šatorović ujedinio sve aktere političke scene u FBiH u inicijativi za minimalnu platu od 1.000 KM

Selvedin Šatorović

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović uspio je ujediniti sve klubove stranaka u Parlamentu FBiH koji su podržali inicijativu za minimalnu platu u Federaciji BiH u iznosu od 1 000 KM, što za sada predstavlja presedan i napokon zajednički interes svih političkih subjekata u FBiH.

Ovo je potvrđeno i dokumentovano u saopćenju Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u kojem je prezentiran akt potpisa svih političkih aktera u FBiH.

– Danas je u Parlament Federacije BiH dostavljen Nacrt zakona o minimalnoj plaći koji su na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, kao ovlašteni dostavljači, usaglasili predstavnici devet klubova zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH – izjavio je Šatorović.

Ova aktivnost je rezultat jučerašnjeg sastanka predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića i predsjednika/ca Klubova zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, održanog u Domu sindikata BiH, tokom kojeg su predstavnici/e Klubova zastupnika potpisali zajedničku inicijativu. Time je, nakon nekoliko godina, konačno napravljen prvi korak ka usvajanju akta kojim će se regulisati minimalna plaća u Federaciji BiH i to u iznosu od 1.000KM.

Selvedin Šatorović ujedinio sve aktere političke scene u FBiH u inicijativi za minimalnu platu od 1.000 KM
Sastanak predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića i predsjednika Klubova zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta

Podsjećamo da je Federacija BiH jedini dio Evrope u kojem u ovom trenutku ne postoji nijedan zvanični akt – zakon, uredba ili odluka kojom se definiše minimalna plaća.

– Mi, kao predstavnici radnika, pozdravljamo ovaj potez zastupnika u Federalnom parlamentu i vjerujemo da ćemo u najkraćem mogućem roku imati usvojen Zakon o minimalnoj plaći – Saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Selvedin Šatorović ujedinio sve aktere političke scene u FBiH u inicijativi za minimalnu platu od 1.000 KM

Izvor: Zenit.ba

PODIJELI