Iz medija: U zemlji uplašenih

Almir Muhamedbegović se u svom autorskom tekstu “U zemlji uplašenih” pozabavio pitanjima siromaštva i ćutnje ovdašnjeg stanovništva, svemoći direktora javnih preduzeća da zapošljavaju po stranačkim nalozima i familijarnim vezama, sumnjive privatizacije kompanije u Bosni i Hercegovini, ali i pitanjem najniže plate u Federaciji BiH, odnosno zahtjevom Saveza samostalnih sindikata BiH da ona iznosi 1.000 KM. U nastavku izdvajamo dio pomenutog teksta, kojeg u cjelini možete pročitati na https://nomad.ba/muhamedbegovic-u-zemlji-uplasenih.

“Ne treba velika pamet da se zaključi kako na visinu prosječne plaće najveći uticaj imaju visoke plaće u javnom sektoru. Prosječne neto plaće isplaćene u toku 2019. su se u ovom koalicijskom svadbenom daru kretale od 1.323 KM u javnoj upravi do 1.691 KM u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom. Nakon što je sindikalista Selvedin Šatorović izašao u novembru 2019. u javnost sa „ekonomsko bogohulnim“ zahtjevom da najniža neto plaća bude 1.000 KM, obrazlažući to i podatkom da je profit firmi u FBiH premašio 3 milijarde KM, Vlada FBiH, njeni brojni ekonomski savjetnici, siroti poslodavci a i brojni „nezavisni ekonomski konsultanti“ su se listom digli protiv ovog prijedloga i osuli baražnu paljbu. Ovaj put nisu pričali o društvenoj potrošnji, kao pokretaču rasta ekonomije, a što se realno dešava pri povećanju plaće, niti o posljedičnom povećanju iznosa uplata pratećih doprinosa.

Teško je ne primijetiti da su među sindikalnim organizacijama, koje su učestvovale u navedenim Igrama sindikalnog prijestolja, dominirali hrabri sindikati javnih preduzeća i beskompromisni revolucionarni sindikat državnih službenika i namještenika. Tu je bio i sindikat policije KS. Iste one policije, koja po prirodi svog posla, ponekad mora da „ide na radnike“, a za čija bi se prava upravo krovni sindikat trebao boriti. Napomenimo i da je prethodno već bilo nekoliko neuspješnih pokušaja smjene Šatorovića, sa kojima Vlada FBiH, ako joj je vjerovati, nema nikakve veze.”

Izvor: nomad.ba

PODIJELI