Iz medija: Uspješna aktivnost uvezivanja staža za radnike Željezare

FOTO: Zenicainfo,ba

U Željezari Zenica u stečaju, proteklih godina uspješno je vođena aktivnost uvezivanja staža za radnike koji su stekli uslove za penziju, ali zbog neuplaćenih doprinosa nisu to pravo mogli i ostvariti.

Grupa od 12 radnika u augustu prošle 2022. godine stekla je uslove za penzionisanje ali je tek u maju ove godine Željezara vlastitim sredstvima uplatila za njih obaveze po odnosu PIO, zdravstva i nezaposlenosti za period od 2004. godine“, ističe u izjavi za RTV Zenica Ibrahim Neslanović, član Sindikalnog odbora.

Ibrahim Neslanović

Prošlogodišnja aplikacija Željezare, odnosno stečajnog upravnika, na javni poziv Federalnog ministarstva industrije, rudarstva i energije je odbijena jer su vrednovane samo prijave za proizvodnu djelatnost, koju je u međuvremenu Željezara izgubila, podsjeća Neslanović.

Pri tom naglašava da je Vladi Federacije BiH upućen novi spisak zaključen 20.6. tekuće godine sa 15 radnika koji su stekli uslovi za penziju i na osnovu obećanja iz federalne vlade za njih bi kroz novi javni poziv trebale biti uplaćene sve zaostale obaveze.

Predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, Kenan Mujkanović ukazuje da je delegacija Saveza samostalnog sindikata BiH u drugoj polovini maja ove godine održala sastanak sa novim federalnim ministrom industrije, Vedranom Lakićem na kojem je jedna od tema bilo uvezivanje staža za radnike Željezare.

Kenan Mujkanović

Sastanak je bio konstruktivan pri čemu je usaglašen zaključak da ove godine na javni poziv može aplicirati i Željezara Zenica iako se ne radi o prerađivačkoj djelatnosti, a iznos sredstava će biti između 300.000 i 500.000 konvertibilnih maraka.

Ukoliko ne bude dovoljno sredstava za željezarce koji će ispuniti uslove za penziju do momenta raspisivanja javnog poziva, postoji mogućnost objave ponovljenog javnog poziva krajem godine na koji će Željezara moći aplicirati za preostali broj radnika“, pojašnjava Mujkanović.

Stvari se odvijaju u pozitivnom pravcu i mi smo optimisti da će i preostali broj radnika Željezare moći riješiti pitanje uvezivanja staža“, kaže na kraju Mujkanović. (Š. B.)

Izvor: Zenicainfo.ba

PODIJELI