Iz medija: ZA POBOLJŠANJE STATUSA RADNIKA: ŠATOROVIĆ SMATRA DA NAJNIŽA PLATA U FEDERACIJI BIH MORA BITI DEFINISANA NA 1.000 KM

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza Samostalnog Sindikata BiH (SSS) smatra da najniža plata u Federaciji BIH mora biti definisana u iznosu od 1.000 KM.

  • Jedan od razloga masovnog iseljavanja posljednjih godina jeste loš socio-ekonomski status radnika. Da bi se status popravio, potrebno je smanjiti porezno opterećenje plata, čime bi došlo do povećanja minimalne plate, koju treba definisati, te ukinuti oporezivanje plata do iznosa od 1.000 KM, koji je donja granica za vođenje normalnog života. Obračun plata u ugovorima treba biti definisan u bruto iznosu, jer će se na taj način svako smanjenje doprinosa direktno usmjeriti prema plati radnika  – naveo je Šatorović.

Naglasio je da u Federaciji ne postoji “najniža zagarantovana plata” od 406 KM.

Postoji najniža satnica od 2,31 KM neto sa porezom na dohodak, što za 176 sati mjesečno daje iznos “minimalca” od 406,56 KM neto sa porezom na dohodak.

  • BiH nema zakonski definisanu minimalnu platu na šta Savez samostalnih sindikata BiH upozorava još od 2018. godine. Zakonski minimalna satnica u FBiH kada se pretvori u nivo minimalne plate, znači da je to iznos koji radnik dobije na ruke. Nema garancija da će radnik u privrednom sektoru dobiti i topli obrok, jer on može biti iskorišten kroz osigurani obrok, tako da se topli obrok ne može računati u “minimalna primanja”. Ako radnik nema članova porodice koje izdržava, ima lični odbitak od 300 KM i država mu uzme deset posto poreza od iznosa iznad 300 KM, u ovom slučaju 10,65 KM. Dakle, ostane mu nekih 396 KM – naveo je Šatorović.

Kada je riječ o isplaćivanju toplog obroka i naknade za prijevoz, pojasnio je da tu nije riječ o zakonskim kategorijama.

  • Ako nema kolektivnog ugovora, a “zahvaljujući” novom Zakonu o radu ima ih vrlo malo, poslodavac ove naknade ne mora isplatiti, što veliki broj i ne čini. Postavlja se logično pitanje, zašto se onda ove naknade isplaćuju, tamo gdje se isplaćuju? Odgovor je jednostavan. Isplaćuju se isključivo zato što su trenutno neoporezive, topli obrok do iznosa od jedan posto od prosječne neto plate u FBiH po danu, a prijevoz u visini cijene mjesečne karte, što je regulisano Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak. Na taj način poslodavac radniku dio primanja isplaćuje bez plaćanja obaveznih poreza i doprinosa, što mu je jeftinije. Međutim, ako se usvoje zakoni koji se pominju kao spas za radnike, sve naknade će postati oporezive, pa i topli obrok i naknada za prijevoz, odnosno biće izjednačene s platom u poreskom smislu – ukazao je Šatorović.

Izvor: hayat.ba

 

PODIJELI