Iz medija_EU uvodi direktivu o minimalnoj plaći, BiH hiljadu godina daleko: ‘Novalić misli da su 543 KM dovoljne za život’

Evropski parlament usvojio je prijedlog direktive o minimalnoj plaći koji bi trebao radnicima u zemljama članicama Evropske unije omogućiti da namiruju osnovne životne potrebe.

Kako je pojašnjeno po usvojenoj direktivi, određivanje minimalnih plaća ostaje u nacionalnoj nadležnosti, ali države članice morat će garantirati da radnicima omogućavaju dostojan život, uzimajući u obzir troškove života i nivoe plaća.

Nova pravila u EU

U saopćenju se navodi da bi Vijeće tokom ovog mjeseca trebalo službeno odobriti sporazum, nakon čega će države članice EU imati dvije godine za provedbu direktive.

Evropski parlament usvojio prijedlog direktive o minimalnoj plaći

Nova direktiva će se primjenjivati na sve radnike u EU koji imaju ugovor o zaposlenju ili radni odnos. Države članice u kojima je minimalna plaća već zaštićena isključivo kolektivnim ugovorima neće imati obavezu uvesti nova pravila.

Nažalost, građani u našoj zemlji još uvijek se bore i preživljavaju sa minimalnom plaćom od 543 KM. Selvedin Šatorović, predsjednik predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH u razgovoru za Raport je kazao da je naša zemlja od ovakvog uređenog sistema hiljadama godina daleko.

Šatorović: Poslodavci segment zaštite na radu još tretiraju kao trošak

“Godinama činimo sve kako bismo educirali izvršnu vlast u Federaciji BiH o tome šta tačno znači minimalna plaća, ali i šta znači Konvencija koju je prihvatila BiH te pokazatelj kako se to radi u Evropi. U suštini, to treba da bude vodilja našim političarima koji deklarativno pričaju o želji da BiH uđe u EU, a formalno čine sve da nikada se i ne približimo EU. Generalno, minimalna plaća treba da bude egzistencijalni minimum. Od minimalne plaće biste trebali da imate osnovne uslove za normalan život. Ako neko danas smatra da je 543 KM dovoljno za normalan život, onda stvarno vrijeđa inteligenciju građana Federacije BiH. Za razliku od Evropske unije, naša vlast podmeće priču o zakonu o minimalnim primanjima i pokušava noćni rad, rad praznicima kao i vikendom i minuli rad uključiti sve u taj iznos”, kazao je Šatorović.

Bolje plaće, a jeftiniji troškovi života

Minimalna plaća zakonom je propisana u 21 državi Evropske unije, a njena visina se znatno razlikuje od zemlje do zemlje.

Kako pojašnjavaju ekonomski stručnjaci, to zavisi od razvijenosti, kao i životnog standarda i socijalne osjetljivosti. Prema posljednjim podacima Eurostata, bruto minimalac se kreće od 332 eura u Bugarskoj, do 2.257 eura u Luksemburgu. Zemlja u blizini BiH, Hrvatska se sa 624 eura nalazi pri dnu evropske ljestvice.

“Upravo ovi podaci o minimalnim plaćama pokazuju jasnu razliku između nas i zemalja Evropske unije. Međutim, uzmimo u obzir da je gorivo u Luksemburgu znantno jeftinije nego u našoj zemlji, da je hrana u Njemačkoj dosta jeftinija nego kod nas. Osnovne stvari za život su puno jeftinije nego u BiH i to je samo jasan pokazatelj kolika je razlika između životnog standarda naših građana i građana EU. Moram istaknuti i da Hrvatska mora biti svjesna da veliki broj njihovih građana odlazi u druge zemlje EU. Hrvatska vlada će vrlo brzo donijeti mjere kojima će svoje minimalne plaće pokušati ujednačiti sa plaćama zemalja EU. Svjesni su da, ukoliko to ne urade, mogu ostati bez svojih radnika. Svaka dva ili tri autobusa napuštaju Hrvatsku i to se toliko ne osjeti jer taj nedostatak radne snage nadomjeste ljudima iz BiH”, pojašnjava Šatorović.

Minimalne plaće u zemljama Evropske unije / Foto: Printscreen

On dodaje da se ni uslovi rada u našoj zemlji ne mogu porediti sa uslovima rada u zemljama Evropske unije.

“Imamo situaciju da i danas imamo ljude koji ginu na svojim radnim mjestima zbog neadekvatne zaštite na radu. Imate slučaj da poslodavci još uvijek segment zaštite na radu tretiraju kao trošak, a ne ulaganje. Primjera radi, u tekstilnim industrijama se radi na stolicama koje su proizvedene 40-ih godina i gdje ljudi nepovratno gube svoje zdravlje. Dakle, potpuno je jasno kakva je razlika između radnika u našoj zemlji i radnika u EU. Neuporedive su te stvari. Ako nam i u narednom periodu vlast u FBiH bude vodio Fadil Novalić, koji smatra da su 534 KM su dovoljne za život, onda će građani odavde bježati glavom bez obzira”, zaključio je Šatorović za Raport.

Izvor: Raport.ba

PODIJELI