Iz medija_Kome je Vlada FBiH mati, a kome maćeha: Koliko vrijedi jedan budžetlija?

Penzioneri su tražili povećanje svih penzija zbog porasta indeksa rasta cijena, jer svi živimo u vanrednoj situaciji, ali se Vlada FBiH na to oglušila

Federalna Vlada je prošlog petka na hitnoj sjednici odlučila povećati iznos najniže penzije za pet posto, a s ciljem provedbe zaključka Vlade od 13. 10. 2022. Navedeno je da su federalni ministri finansija, rada i socijalne politike, kao i Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje zaduženi za poduzimanje koraka i pripreme provedbenih akata neophodnih za povećanje najniže penzije u FBiH u najvišem mogućem procentu.

JEDNAKOSTI NEMA

Uz to, Vlada je odlučila da budžetskim korisnicima podijeli po 1.080 KM jednokratne pomoći, dok će penzioneri s najnižom penzijom u FBiH dobiti u naredni 51 mjesec, odnosno više od četiri godine iznos povećan za otprilike 21 marku.

Namik Muratović, portparol Ministarstva rada i socijalne politike, kaže nam da će penzioneri uz obračun za novembar dobiti uvećan iznos, što znači da bi najniža penzija od 424,43 KM porasla u decembru.

– Vlada odlučuje da jednokratno pomogne zaposlenike u organima uprave iz budžeta koji svi mi punimo i to sa 1.080 KM, a ljetos za istu svrhu, zbog rasta indeksa cijena u julu, penzionerima je dala po 100 KM. Ispada da za penzionere ne važe ove cijene iz trgovina, da jedan uposlenik vrijedi kao 11 penzionera. To je lakrdija, neodgovoran odnos, nama je to neshvatljivo i hoćemo pojašnjenje, kaže Redžo Mehić, predsjednik Saveza penzionera FBiH

Kada su u pitanju budžetski korisnici, iz federalne Vlade navode da bi jednokratnu pomoć od 1.080 KM najvjerovatnije trebali dobiti uz oktobarsku platu, odnosno sredinom novembra.

– Jedina druga opcija je uz novembarsku platu, odnosno sredinom decembra, jer se to mora isplatiti do 31. 12. ili onda nije oslobođeno poreza i doprinosa. Što se tiče penzija, to bi trebalo biti oko 5. ili 6. decembra, uz novembarsku penziju, a koja bi trebala iznositi oko 445 KM, potvrdili su nam i iz federalne Vlade.

Inače, Vladina odluka o izdvajanju sredstava je u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći. Ipak, mnogi nisu oduševljeni ovakvim odlukama.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata u BiH, kaže za Oslobođenje “da se Vlada FBiH maćehinski odnosi prema radnicima u realnom sektoru i majčinski prema zaposlenicima koji su direktno naslonjeni na federalni budžet”.

image

Selvedin Šatorović: Vlada treba voditi računa o svim radnicima Federacije/Senad Gubelić

– To nije dobro, jer Vlada treba voditi računa o svim radnicima u Federaciji bez obzira na to da li su zaposleni u realnom ili budžetskom sektoru. Iz tih razloga smatramo da su morali pronaći modalitet, a mislim da još imaju šansu da ga pronađu kako bi svi radnici u FBiH, posebno s najnižim primanjima, dobili pomoć od 1.080 KM, a tek na kraju oni koji primaju platu s budžeta. Nemamo ništa protiv da i oni dobiju zaslužene naknade, ali treba voditi računa o onima s najnižim primanjima, kao i onima koji primaju platu s kantonalnih budžeta (zdravstvo, obrazovanje, policija…), jer i oni zaslužuju tu pomoć, pa tek onda budžetski korisnici FBiH, kaže Šatorović.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza penzionera FBiH, kaže nam da donesene odluke federalne Vlade “nisu u duhu prijedloga Federalnog zavoda PIO i Saveza penzionera FBiH”.

PARA IMA

– Na Upravnom odboru smo donijeli odluku da se još jednom obratimo Vladi FBiH, da s nama i predstavnicima Zavoda PIO održi hitan sastanak i pojasni čime se rukovodila, odnosno da li su joj bili poznati naši zahtjevi. Ukoliko se Vlada bude oglušila na naše zahtjeve, onda ćemo se detaljno obratiti javnosti. To nije povećanje penzija, to je povećanje iznosa najniže penzije, jer pojam povećanja ne postoji, ima samo usklađivanje. Tražili smo da se izvrši povećanje svih penzija zbog porasta indeksa rasta cijena, jer živimo u vanrednoj situaciji. Vlada se tako mora i ponašati, međutim, ona se oglušila, iako je Federalni zavod PIO dao konkretne podatke, rukovodeći se da postoje zakonski, ali i dobri finansijski uslovi, kaže Mehić.

image

Redžo Mehić: Penzioneri spadaju u ugroženu kategoriju/Senad Gubelić

Ističe kako je odluka o dodjeli jednokratne pomoći budžetskim korisnicima zaprepastila mnoge penzionere.

– Od Vlade smo tražili da shvati da je situacija vrlo ozbiljna i da se mora napraviti plan socijalnih i ekonomskih mjera, jer ide zima. Treba se pomoći stanovništvu, u prvom redu penzionerima koji svi spadaju u ugroženu kategoriju, zaključuje Mehić.

Izvor: Oslobođenje
PODIJELI