Iz medija_Mijatović zvanično najavio da će minimalna plata u FBiH od sljedeće godine biti 1.000 KM

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović sudjeluje na međunarodnoj konferenciji “CORE Days 2023: Growing Smart and Green – Local, Regional, European” na kojoj je kazao da će u Federaciji BiH od sljedeće godine minimalac biti 1.000 KM.

Konferencija je otvorena u utorak u Kotoru, a entitetski ministar je rekao da će Federacija BiH od 1. januara 2024. godine imati najveću minimalnu platu u regiji. Trenutna minimalna plata u ovom entitetu je 596 KM.

“Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM”, kazao je.

Također navodi kako će FBiH imati najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto.

“To će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard kako bi postali vrlo atraktivni za strana ulaganja”, rekao je na konferenciji Vojin Mijatović.

Trenutno je ukupno opterećenje na rad ili platu veće od 60 posto, odnosno doprinosi iznose 31 posto i oni će biti smanjeni, 17 posto odlazi na PIO, a 12,50 posto na zdravstveno osiguranje.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Selvedin Šatorović je ovo ranije najavio, međutim prvi put dolazi zvanična potvrda ministra.

Već je pripremljen Nacrt zakona o minimalnoj plaći u FBiH, koji bi se trebao naći pred parlamentarcima u septembru, a iz Saveza samostalnih sindikata BiH očekuju da bude i usvojen.

Cijeli članak možete pročitati na https://www.klix.ba/biznis/privreda/mijatovic-zvanicno-najavio-da-ce-minimalna-plata-u-fbih-od-sljedece-godine-biti-1-000-km/231010112

Izvor: klix.ba

 

 

PODIJELI