Iz medija_Predstavnici sindikata poručili: Tužit ćemo premijera KS Fortu, povucite nacrt budžeta

Članovi osam sindikata koji zastupaju više od 25.000 radnika koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, okupili su se jutros ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Predsjednik koordinacije osam sindikata Faruk Bešlić istakao je da ovo nije prvi potez, već samo jedan u nizu. Zatim je naglasio kako politika u ovim protestima ne igra ulogu, već da samo nastoje prehraniti sebe i svoju porodicu.

Odbrana dostojanstva

– Ovih dana imamo jednu vlast koja ne želi razgovor i misli da smo mi nepismeni. Jučer smo bili na razgovoru sa premijerom. Čekali smo odgovor na naše zahtjeve 20 dana. Oni prave informaciju, a ne zapisnik. Oni su sami sebi dovoljni, mi im nismo potrebni. Trebamo im samo u onom mjesecu kada se treba glasati. Ovo nije samo povećanje plata već odbrana našeg dostojanstva. Mi ne tražimo ništa nemoguće, samo da prehranimo našu porodicu – naglasio je Bešlić.

Pozvao je premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu da počne raditi svoj posao, te da se prestane baviti stranačkom politikom.

– Mi smo pokrenuli aktivnosti kako bi podigli tužbu protiv premijera. Vlado KS i Skupštino KS, ovo vam neće proći – poručio je Bešlić.

Nismo pasivni, već razumni

Okupljenima se obratio i predsjednik Sindikata policije KS Sadik Ećo.

– Zahtjevi su u potpunosti opravdani. Tražimo od Vlade da povuče nacrt budžeta, te molimo Vladu da sjedne i razgovara. Sindikati neće odstupiti od od dogovorenog, idemo do kraja – istakao je on.

Elvis Zornić, predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika ističe kako sindikati već godinama prave ustupke Vladama KS.

– Od 2018. nismo imali povećanje plata. Mi nismo pasivni, samo smo bili razumni – kazao je Zornić.

Višnja Ljubljankić, predsjednica Koordinacionog odbora sindikalnih organizacija KS zamolila je Vladu da započnu pregovori.

– Ja sam jedina žena među sedam radnih kolega. Možda mi senzibilitet kaže da nisam baš sretna što sam ovdje. Bila bih sretnija da smo sada u zgradi i da razgovaramo o onome ono što tražimo. Mi smo se obavezali da ćemo socijalnim dijalogom u dobroj vjeri doći do svojih ciljeva. Vi iz zgrade Vlade imate obaveze prema građanima, imamo i mi, no, naša je moralnija. Ne tjerajte nas da uđemo u generalni štrajk, to nije fer prema građanima – rekla je ona.

“Ministre, mi tebi obezbjeđujemo platu”

Predsjednik sindikata zdravstva Edo Selimić rekao je da su oni već diplomirali proteste.

– Od 2016. nas maltretiraju. Sada imamo jednu široku koaliciju. Sada nas više ne mogu ignorirati. Ako ova masa krene u generalni štrajk, ne znamo šta će se desiti – kazao je Selimić.

Rasim Ljucević, predstavnik Samostalnog sindikata istakao je kako radnicima komunalne privrede od 2006. nije povećana plata.

– Ona se kreće od 400 do 800 KM. Ministre, mi tebi obezbjeđujemo platu. Osam mjeseci smo molili premijera da sjedne sa nama i razgovara. Nije se nijednom oglasio – naglasio je on.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih s indikata Bosne i Hercegovine naglasio je kako očekuje da predstavnici Vlade ovaj skup shvate ozbiljno.

– Tri godine nije bilo nikakvog povećanja. Ovdje nisu u pitanju megalomanski zahtjevi, već dobra volja. Nećemo socijakni dijalog, hoćemo pregovore. Socijalni dijalog je najveća podvala sindikalcima. Kako se pojavio on, mi sve teže živimo – Šatorović.

Izvor: avaz.ba

PODIJELI