Iz medija_Šatorović: Minimalna plata treba postojati i u javnom i realnom sektoru

Selvedin Šatorović (Foto: E. M./Klix.ba)
Selvedin Šatorović (Foto: E. M./Klix.ba)

Početkom novembra na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je Nacrt zakona o minimalnoj plati od 1.000 KM za radnike, a sa predsjednikom Saveza sindikata BiH Selvedinom Šatorovićem smo razgovarali o ovom njihovom tekstu te očekivanjima.

Nacrt zakona o minimalnoj plati od 1.000 KM za radnike u Federaciji Bosne i Hercegovine ide u proces javne rasprave u trajanju od 90 dana, a tekstom koji je usvojen već za 2023. godinu se predviđa povećanje minimalne plate na skoro 1.000 KM što je zahtjev Saveza samostalnih sindikata BiH već godinu i pol. Međutim, predsjednik Saveza Selvedin Šatorović kaže da je sretan što je usvojen tekst kojeg su predložili te da usvajanje i provedbu novog Zakona očekuju već početkom 2023. godine.

“To je ustvari tekst koji je predložio Savez samostalnih sindikata u potpunosti i predstavnički Dom je usvojio u formi nacrta naš prijedlog zakona kojeg smo pripremili prošle godine, a koji su podržali i predstavnički klubovi. Mi smo zadovoljni s ovom formom, očekujemo njeno usvajanje početkom 2023. godine konstituisanjem nove izvršne vlasti i imenovanjem novih zastupnika u Predstavničkom domu i Domu naroda. Jedino što očekujemo u raspravi su kvalitetniji prijedlozi koji će ići u formi poboljšanja jer imamo inflaciju i povećanje osnovnih životnih namirnica”, izjavio je Šatorović za Klix.ba.

Naglasio je da je ovaj Nacrt donesen zajedno s izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima te da ima dovoljno prostora da se izađe u susret i poslodavcima, ali i radnicima s konkretnijim mjerama od minimalne plate.

“Vlada je dala negativno mišljenje i na ovo zakonsko rješenje i ponašali su se u tom smjeru. Zastupnici u Predstavničkom domu i Domu naroda su pokazali senzibilitet i razumijevanje potreba. Došlo je vrijeme da se rade konkretni potezi ka poboljšanju standarda radnika i građana ovog dijela BiH”, dodaje naš sagovornik.

Na pitanje, da li smatra da će veliki broj poslodavaca odjaviti određeni broj radnika kako bi olakšali sebi na taj način te ih prijaviti na Ugovore od djelu i slično, Šatorović kaže da to ne bi trebalo da se desi jer se razmišljalo i o “troškovniku” poslodavca.

“Ne vjerujemo da ćemo imati više sive ekonomije. Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima će omogućiti da se smanjuju obaveze poslodavaca po osnovu rada, a postoji mogućnost, ukoliko bude dobre želje i volje, da se napravi stimulativna odredba da za one poslodavce kojima to bude teret, da se oslobode jednog dijela doprinosa ili jednog dijela zdravstvenog osiguranja. Modaliteta ima, treba nam dobra namjera. Minimalna plata postoji kod radnika u javnom sektoru, a to želimo i u realnom sektoru da imaju iste mehanizme zaštite jer su i jedni i drugi građani države i vlast treba biti jednaka prema svima”, zaključio je Šatorović u razgovoru za Klix.ba.

Izvor: Klix.ba

PODIJELI