24. Aprila 2024.
Iz medija_Šatorović: Na Skupštini SSSBiH u Sarajevu će biti delegati samo iz...

Iz medija_Šatorović: Na Skupštini SSSBiH u Sarajevu će biti delegati samo iz sindikata koji izmiruju svoje obaveze

Na Skupštini Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) koja je planirana za oktobar u Sarajevu učestvovat će delegati iz sindikata koji redovno izmiruju svoje obaveze prema Savezu, rekao je za Faktor Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata BiH.

To znači da granski sindikati koji već duži period ne plaćaju članarine SSSBiH neće imati pravo učešća na kongresu gdje će se birati i novi predsjednik.

Naime, postoji veći broj sindikata koji ne priznaju Šatorovića za predsjednika i njih predstavlja Mevludin Bektić.

– Rad svih organizacija pa tako i sindikata je definisan i obavlja se u skladu sa aktima koji su usklađeni sa važećim zakonima. Kada je riječ o SSSBiH, to je Statut koji propisuje sva prava i obaveze granskih sindikata, kao i djelovanje samog saveza. U skladu sa Statutom se donose i odluke u vezi s održavanjem Skupštine.

Kao i u svim sindikatima širom svijeta uplata članarine predstavlja jednu od obaveza ukoliko želite biti članom sindikata. Logično je da ne možete odlučivati o bilo kakvim aktivnostima organizacije čije akte ne poštujete – govori Šatorović.

Podsjetio je kako su u više navrata svi granski sindikati koji nisu i ne plaćaju članarinu pozvani da izmire svoja dugovanja kako bi mogli ravnopravno učestvovati u radu organa i tijela SSSBiH, ali kako bi i zaposlenima u Savezu mogla biti isplaćena sva dugovanja koja su nastala zbog njihovog neplaćanja.

– Granski sindikati održavaju svoje skupštine na kojima učestvuju predstavnici njihovih članica. Pitajte ih ko može učestvovati i donositi odluke. Sigurno ne neko ko ne poštuje Statut granskog sindikata i ne izmiruje obaveze po pitanju, između ostalog, i članarine. Poštivanje i ispunjavanje obaveza vam daje pravo da koristite prava.

To je normalno u svim sferama života pa i u sindikatu. Tako da na Skupštini SSSBiH koja će se održati u Sarajevu će biti delegati iz svih sindikata koji redovno izmiruju svoje obaveze – poručio je Šatorović.

Izvor: Faktor.ba

PODIJELI