Iz medija_Šatorović: Plate radnika su mizerne, neophodno donošenje zakona o minimalnoj plati koja bi iznosila 1.000 KM

Šatorović: Plate radnika su mizerne, neophodno donošenje zakona o minimalnoj plati koja bi iznosila 1.000 KM

Cijene životnih namirnica proteklu godinu dana povećane su zbog inflacije od više od 17 posto, što je potpuno poništilo redovan rast plata u Bosni i Hercegovini.

Sindikati u oba entiteta kao odgovor na poskupljenja traže povećanje minimalne plate.

U RS ove sedmice donesena je odluka da minimalna plata bude 700 KM, dok je u Federaciji BiH najniža plata sa 543 marke povećana na 596 KM.

– Kada je riječ o Federaciji BiH, prije nekoliko dana je Vlada Federacije BiH donijela odluku o povećanju najniže plate sa 543 KM na 596 KM. Ovo je ujedno poruka odlazeće Vlade svim radnicima sa najnižim primanjima da im je 53 KM, za koliko je povećana najniža plata, sasvim dovoljno za prevazilaženje svih poskupljenja koja haraju Bosnom i Hercegovinom i inflacijom koja je najveća u regionu. U RS je donesena odluka da najniža plata bude 700 KM, iako su ekonomski parametri znatno povoljniju u Federaciji u odnosu na RS. No, bez obzira na to, možemo reći da je to mizerna plata, kako za radnike u Federaciji BiH tako i za radnike u RS-u, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da sindikalna potrošačka korpa danas iznosi 3000 KM – izjavio je za Preporod.info Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza Samostalnog sindikata BiH (SSSBiH).

Čelnik Sindikata u BiH poručuje da je jedino valjano rješenje da se popravi položaj radnika u Federaciji donošenje zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH. Nacrt tog zakona usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH početkom oktobra 2022. godine i prema njemu bi minimalna plata bila 1000 KM.

– Trenutno je taj Nacrt zakona u javnoj raspravi i očekujemo da će kroz javnu raspravu pristići primjedbe u smjeru da minimalna plata treba biti i viša od 1000 KM, što bi svakako radnicima puno značilo, ali i podstaklo radnike koji namjeravaju napustiti Bosnu i Hercegovinu da ipak ostanu ovdje. Usvajanjem spomenutog nacrta zakona pokazalo se da je zakonodavna vlast ipak mnogo odgovornija i osjetljivija u odnosu na izvršnu vlast – stava je Šatorović.

Izvor: Preporod.info

PODIJELI