Iz medija_Šatorović: Poslodavci traže da radnici mogu, a ne da moraju dobiti do 400 KM veću platu

Selvedin Šatorović (Foto: T. S./Klix.ba)
Selvedin Šatorović (Foto: T. S./Klix.ba)

Nakon što su federalni zastupnici odbili prijedlog Udruženja poslodavaca o navodnom povećanju plata do 400 KM, predsjednik Savza sindikata Selvedin Šatorović je pozdravio neizglasavanje prijedloga koji bi samo naštetio radnicima, a objasnio je i zbog čega.

Federalni zastupnici su odbili da na dnevni red uvrste tačke koje se odnose na izmjene i dopune Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak kojima bi radnicima u realnom sektoru bilo omogućeno povećanje plata do 400 KM.

Šatorović kaže da već neko rijeme Udruženje poslodavaca Federacije BiH pokušava ubijediti parlamentarce da usvoje kratkoročno zakonsko rješenje kojim će nekim radnicima navodno biti povećana plata za do 400 KM.

“Zbog toga se u javnosti potpuno neosnovano ove izmjene zakona o doprinosima predstavljaju kao nekakav zakon o ‘povećanju plata do 400 KM’. Niti jednom riječju se tim zakonom poslodavci ne obavezuju na povećanje plata, nego im se daje mogućnost da ako hoće mogu da povećaju platu, a da na iznos povećanja plate dobiju manje obaveze” kaže Šatorović te dodaje:

“U više navrata su pokušali obmanuti javnost, ali i zastupnike u Federalnom parlamentu da za svoje zahtjeve imaju podršku Saveza samostalnih sindikata BiH što apsolutno nije tačno. Mi ostajemo pri zahtjevu da Federalni parlament što prije usvoji reformski set poreskih zakona u okviru kojeg će biti usvojen i Zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM i ne podržavamo bilo kakva kratkoročna rješenja čija je namjera upitna. Vršenjem pritiska na Parlament FBiH poslodavci žele u javnosti ostaviti dojam kao da su im Vlada FBiH ili Parlament zabranili da povećaju platu svojim radnicima i radnicama.”

Pojašnjava da nikada neće pristati niti dati podršku ispunjavanju želje poslodavcima koji su do sada radnicima isplaćivali dio plate u kovertama, varajući tako i državu i radnike te da taj iznos sada isplaćuju legalno uz smanjenu stopu doprinosa.

“Javno pitamo čelne ljude Udruženja poslodavaca FBiH koji se sada naprasno bore za ostanak kvalifikovane radne snage u BiH da li su svojim radnicima od početka pandemije do danas povećali platu i osigurali im sigurna radna mjesta. Takođe ih pitamo zašto, ukoliko imaju iskrene namjere, ne traže da se svim radnicima, a prije svega onim u realnom sektoru, poveća plata za 400 KM i zašto u njihovom prijedlogu stoji da poslodavci mogu, a ne moraju povećati platu?”, ističe naš sagovornik.

On se osvrnuo i na ekspoze premijera Nermina Nikšića koji je na više mjesta naglasio da će se Vlada FBiH zalagati za usvajanje Zakona o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM i da je zahtjev SSSBiH prihvaćen u nacrtu od Zatupničkog doma PFBiH te da zastupnici nisu podlegli pritiscima UPFBiH koji se naprasno “brine” za egzistenciju radnika, prešućujući da kvalifikovana radna snaga odlazi iz BiH jer ih poslodavci tretiraju kao roblje.

“Vjerujemo da će Zakon o minimalnoj plati biti usvojen u najkraćem roku. Dok se to ne desi, poslodavce koji se ‘brinu’ za ekonomski položaj radnika i radnica pozivamo da već sutra svojim zaposlenim daju veće plate i time s njima podijele bar djelić bogatog kolača koji im svojim radom obezbjeđuju upravo ti zaposleni. Na kraju se želimo zahvaliti svim zastupnicima Parlamenta koji su odbili zahtjev UP FBiH i koji su shvatili pogubnost donošenja takvog zakonskog rješenja te sam siguran da je takav stav garancija donošenja sistemskih zakona koji će unaprijediti težak položaj radnika u FBiH u koji ih je dovela prethodna Vlada za svojih 8 godina vladanja koje je jedino obilježilo brutalno osiromašenje i obespravljivanje radnika”, zaključio je Šatorović.

Izvor: Klix.ba

PODIJELI