Iz medija_Šatorović u Buka podcastu najavio: Od 1. januara minimalac u FBiH 1000KM

Minimalna zarada u Federaciji BiH od 1. januara naredne godine, iznosiće 1.000KM, a možda i 1.100KM, rekao je to gostujući u Buka podcastu Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

main image

„Očekujemo da to u septembru bude finalizirano kroz Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Dom naroda kako bi od 1.1.2024. Bosna i Hercegovina sa ubjedljivo posljednje pozicije po pitanju najniže palte u Evropi došla na neki nivo blizu Hrvatske, a dosta iznad Republike Srpske, Makedonije i zemalja u okruženju“, rekao je Šatorović za Buku.

Dodaje da je to iskorak koji je odlučila da napravi nova Vlada Federacije uz podršku Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i jednog velikog dijela poslodavaca.

„1.000 KM je nasušna potreba, ona je bila potrebna i prije dolaska ove vlade. Međutim imali smo jedan potpuno drugačiji odnos spram radnika jer, podsjetiću Vas, da je prethodna vlada predložila parlamentu, a parlament usvojio Zakon u radu zbog čega je 500.000 radnika otišlo van granica BiH jer su radnici tim zakonom iz 2016. potpuno obespravljeni“, dodao je Šatorović.

Vjeruje da neće biti problema u provedbi zakona te da poslodavcima neće biti problem isplatiti minimalac od 1000KM. Rekao je kako je zadovoljan saradnjom sa novom vladom za koju kaže da je daleko bolja od prethodnog saziva.

„Mi imamo potpuno novi pristup nove vlade koja je imenovana prije nekih tri mejseca i moram kazati, da smo imali više sastanaka po pitanju prava iz radnog odnosa, načina poboljšavanja uslova za radnike nego što smo imali sa vladom Fadila Novalića za osam godina. Potpuno je druga paradigma i definitvno svi zahtjevi koje je uputio SSSS nisu odbijeni, nego prihvaćeni“, dodao je Šatorović.

Očekuje da sva zakonska procedura oko uvođenja minimalca od 1000KM bude gotova do kraja septembra.

„Mi smo čim je imenovana Vlada FBiH imali nekoliko sastanaka gdje smo poredali nekih šest prioriteta koje zahtjeva SSSBiH, prvi prioritet je usvajanje zakona o minimalnoj plati. Podsjetiću da smo mi taj zakon predložili i da je prethodni sastav parlamenta usvojio u formi nacrta u oktobru 2022. iako je prethodna vlada dala sva negativna mišljenja o donošenju tog zakona. Uradili su sve moguće oprstrukcije da ne dođe do tog zakona“, navodi Šatorović.

Govoreći za Buku kaže i kako je formirana radna grupa pri Ministarstvu finansija FBiH te da ona intnezivno radi.

„Djelić nekih stvari ću vam otkriti, poput da je  Zakon o doprinosima dosta poboljšan u odnosu na ono što je bilo u prijedlogu Vlade Novalića. Danas se ne priča samo o  Zakonu o minimalnoj plati od 1000KM, nego se pokušava doći do modaliteta da to bude 1100KM, to treba da ulijeva optimizam prema svim građanima i radnicima“, dodao je Šatorović.

Kompletan intervju pogledajte u Buka podcastu.

Izvor: BUKA Magazin
PODIJELI