23. Juna 2024.
Iz medija_Šatorović: U Komisiji Zastupničkog doma FBiH prihvaćena je naša inicijativa za...

Iz medija_Šatorović: U Komisiji Zastupničkog doma FBiH prihvaćena je naša inicijativa za izmjene Zakona o radu

Zakonodavno-pravna komisija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na sjednici održanoj 25. maja prihvatila je Inicijativu Saveza samostalnih sindikata BiH za izmjene i dopune Zakona o radu, potvrdio je za Faktor Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata BiH.

Sugeriše se Domu naroda da stavi na dnevni izmjene Zakona o radu

– Savez samostalnih sindikata BiH je analizom sveukupnog stanja u oblasti radničkih prava, a naročito za vrijeme pandemije izazvane COVID-19, došao do poražavajućih rezultata gdje radnik nema adekvatnih mehanizama u smislu zakonskih rješenja kako bi zaštitio svoj rodno-pravni status, a poslodavci u cilju zaštite svog kapitala obespravili na desetke hiljada radnika. U tom kontekstu Savez samostalnih sindikata BiH je angažirao Ekspertni tim koji je imao zadatak da pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu koje bi se u vidu inicijative uputile socijalnim partnerima, ali i predstavnicima zakonodavne vlasti, a koje bi imale pozitivan efekat kako za radnike tako i za poslodavce – podsjetio je Šatorović.

Objašnjava da je na 11. redovnoj sjednici Odbora za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 23. aprila razmatrana ova inicijativa, te su usvojeni zaključci kojim se prihvata Inicijativa SSS BiH za izmjene i dopune Zakona o radu, te da se sugeriše Domu naroda Parlamenta FBiH da na prvoj narednoj sjednici na dnevni red uvrsti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Ovi zaključci su proslijeđeni Zakonodavno-pravnoj komisiji Zastupničkog doma FBiH.

– Dana 25. 5. 2021. godine održana je 28. sjednica Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma FBiH gdje je razmatrana Inicijativa Sindikata BiH, te je Komisija je jednoglasno usvojila Inicijativu SSS BiH za izmjene i dopune Zakona o radu te da se upute u dalju proceduru. Moram kazati kako je ovo je još jedan u nizu uspješnih koraka ka ostvarenju postavljenog cilja Saveza u borbi za bolji položaj radnika i nadamo se da ćemo snagom argumenata i uz podršku zastupnika kako u Zastupničkom tako i u Domu naroda Parlamenta FBiH postići svoj konačni cilj – kazao nam je Šatorović.

Godišnje maksimalno 184 sata prekovremenog rada

Podsjećamo, neke od predloženih izmjena Zakona o radu su da se u pravilu zaključuju ugovori o radu na neodređeno radno vrijeme, a da ugovori na određeno vrijeme budu samo za pojedina radna mjesta gdje se radi zamjena onih koji su opravdano odusutni – na bolovanjima ili iz nekih drugih razloga.

Među predloženim izmjenama je da se “umjesto 72 sata za sedmicu dana, kako je to Vladinim prijedlogom definirano, odredi maksimalan broj prekovremenog rada za cijelu godinu i to je 184 sata u toku kalendarske godine”.

Također, jasnije je definirano i to da radnik ima pravo da odbije da radi ukoliko mu prijeti opasnost po život i zdravlje zbog toga što nisu provedene mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu.

Dopunjen je i član zakona “gdje se zabranjuje poslodavcima da otkažu ugovor o radu zbog stanja prirodne nesreće ukoliko su koristili subvencije od Vlade FBiH, vlada kantona ili bilo kog drugog nivoa vlasti”.

Izvor: Faktor.ba

PODIJELI