Iz medija_Selvedin Šatorović za “Avaz”: Stanje je teško, sve više radnika traži način da napusti zemlju

Uz to, manjak radne snage je doveo do toga da radnici sve više rade prekovremeno, rekao je Šatorović

Šatorović: Teški socijalno-ekonomski uslovi. Avaz

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović za portal “Avaza” je kazao kako radnici i ovaj Prvi maj dočekuju u teškim ekonomskim uvjetima

– Zahvaljujući Novalićevim “reformama” radnici, nažalost, i ovaj Prvi maj dočekuju u još težem ekonomsko-socijalnom stanju nego je to bio slučaj prethodnih godina. To se posebno odnosi na radnike i radnice u industrijskom sektoru, ali i sektoru uslužnih djelatnosti.

Naime, s obzirom da je prosječna plaća u tim sektorima znatno niza od prosječne i da kao takva najčešće pokriva tek četvrtinu minimalnih troškova života, potpuno je jasno da je stanje teško, dodao je Šatorović.

– Uz to, manjak radne snage je doveo do toga da radnici sve više rade prekovremeno, a za šta vrlo često nisu adekvatno plaćeni. Poseban problem predstavlja nedostatak adekvatne zaštite na radu pa smo suočeni sa velikim brojem nesreća na radu. Previsoke cijene osnovnih životnih namirnica, porast cijena usluga predstavljaju problem s kojim se suočava najveći broj radnika i radnica – dodao je Šatorović.

Kaže da je to vodeći razlog zašto mnogi od njih u ovom trenutku traže način da napuste zemlju i život nastave daleko od BIH.
Izvor: avaz.ba
PODIJELI