25. Maja 2024.
Iz medija_Sindikat uputio zastupnicima FBiH zakon o minimalcu: Za godinu i po...

Iz medija_Sindikat uputio zastupnicima FBiH zakon o minimalcu: Za godinu i po ćemo vas pitati šta ste uradili

Savez samostalnih sindikata BiH danas je, simbolično na 1. maj – Praznik rada, uputio zakododavnoj vlasti Federacije BiH prijedlog zakona o minimalnoj plaći.Prema prijedlogu, minimalac bi trebao iznositi 1.000 KM.

Šatorović je istakao da ovo traže već godinama, te da je FBiH jedini dio Evrope gdje ne postoji propis o minimalnoj plaći.

Naglasio je da je prije tri godine Vlada FBiH na sebe preuzela obavezu donošenja ovog propisa, ali je još nije ispunila.

– Zato smo odlučili da se obratimo zakonodavnom tijelu, zastupnicma, onima koji će za godinu i po doći i tražiti da im damo glas uz obećanja da će nakon izbora sva zakonska rješenja, koja će unaprijediti život građana, biti donesena. Upravo danas upućujemo zahtjev da bi ih tada mogli pitati šta su uradili – dodao je Šatorović.

Iznio je podatak da više od 80 odsto radnika u FBiH nije pokriveno kolektivnim ugovorom.

– Rezultat toga je da 90.000 radnika prima plaću do 450 KM, a oko 260.000 radnika, više od pola zaposlenih u FBiH, prima plaću do 650 KM. To znači da pet najnižih plaća ne može pokriti troškove potrošačke korpe – kazao je Šatorović.

Rekao je da su tekst zakona prilagodili trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ne odustajući da minimalac bude 1.000 KM neto, te da se ovaj iznos odnosi na puno radno vrijeme, bez prekovremenog rada.

Dodao je da je ovih dana prisutna hajka jer su predvidjeli bruto iznos od 1.532 KM.

– Zašto bruto? Jer samo tako imamo sigurnost da sve ono što će država osloboditi poslodavce kroz izmjene zakona o doprinosima i o porezu na dohodak će biti usmjereno u plaće radnika. Svaka druga formulacija nam ne daje garanciju da će to biti tako. To nije nerealan iznos. Pokazalo se da finansijskih sredstava ima, samo ih treba preusmjeriti na drugačiji, pošteniji, način. Pokazalo se da nam ne trebaju zaduženja da bi se krpile rupe za isplate plaća u neefikasnoj javnoj upravi, da sredstva koja se isplaćuju za prevoz državnih službenika, a rade od kuće, treba usmjeriti poslodavcima koji žele povećati plaću na 1.000 KM, da smanjimo broj savjetnika i uštedimo ogormna sredstva – stava je Šatorović.

Političarima je poručio da počnu raditi konkretne stvari za radnike s najnižim primanjima, za radnike u industriji i da prestanu deklarativno davati podršku.

– Radnici očekuju da se zakonodavna vlast, pošto od izvršne više ništa ne očekujemo, osigura propise kojim će im biti obezbjeđena sigurnost radnog mjesta i sigurnost na radu. Zar je to previše što tražimo na praznik rada – pitao je Šatorović.

Kazao je i da traže diferenciranu stopu poreza na dobit, a dio da se ubrizga na subvencije poslodavcima koji žele, a nisu u mogućnosti, dostići isplatu od 1.000 KM najniže plaće.

Izvor: Faktor.ba

PODIJELI