Iz medija_SIROMAŠTVO S POPUSTOM: POTROŠAČKA KORPA U MAJU OVE GODINE IZNOSILA 2.639,00 MARAKA

  • Zbog skoro svakodnevnog rasta cijena osnovnih živežnih namirnica, goriva i ostalih roba i usluga, iz dana u dan smo sve siromašniji a za mjesečnu potrošačku korpu treba nam sve više novca a najviše za hranu. Potrošačka korpa u maju je iznosila 2. 639 KM od čega je samo za prehranu bilo potrebno izdvojiti čak 45 posto od ukupnih sredstava ili oko 1.200 KM. U Savezu samostalnih sindikata BIH očekuju da potrošačka korpa za juni bude još skuplja jer se trend povećanja cijena nastavlja…

BIHAĆ, 30. juna – Svjedoci smo kako cijene prehrambenih artikala ali i ostalih roba široke potrošnje svakodnevno divljaju a vlast ne čini ništa da taj trend zaustavi i zaštiti standard građana. Tome doprinosi i povećanje cijena goriva koje je sve skuplje i koje diktira i cijene transporta roba do tržnih centara. Posljedica toga je da sada istu količinu živežnih namirnica plaćamo znatno skuplje u odnosu na mjesec-dva ranije. U odnosu na april kada je potrošačka korpa bila skuplja za 73 KM, potrošačka korpa u maju građane je koštala 146 KM više i iznosila je 2.639 KM.

Sve u svemu, cijene divljaju, a građani sve teže podnose teret svakodnevnih poskupljenja jer svaki put za istu količinu namirnica moraju platiti puno više. Prosječna plata je nešto malo iznad  1.000 KM. Međutim, i to je daleko od realnosti, jer najveći broj radnika u Federaciji prima značajno niži iznos, od 650 do 700 KM. To dovoljno potvrđuje koliko je negativan omjer onoga što radnici zarade na kraju mjeseca i onog što trebaju izdvojiti za najosnovnije životne namirnice.

Izvor: RTV USK

PODIJELI