Iz medija_Slučaj u Jablanici otkrio bahatost pojedinih poslodavaca: Radnike tretiraju kao moderne robove

Nakon provedene istrage koju je preuzelo Tužilaštvo HNK – podružna kancelarija Konjic, Amir Džafić, vlasnik hotela “Jablanica”, koji je u utorak brutalno pretukao svoju uposlenicu, bit će pušten da se brani sa slobode.

Kako nam je iz Tužilaštva potvrđeno, jučer je napadnuta uposlenica hotela „Jablanica“ K. E. (28) otpuštena iz bolnice te je saslušana u Tužilaštvu.

– Osumnjičeni i oštećena su saslušani, sve je prikupljeno te je utvrđeno da nema elemenata za pritvor. On je na zadržavanju bio dva puta po 24 sata i bit će pušten na slobodu – rečeno nam je iz Tužilaštva.

Pooštriti kazne

Dodali su da se istraga protiv osumnjičenog nastavlja te da će on sigurno biti kažnjen za svoje postupke.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za “Avaz” je potvrđeno da je djevojka kod njih hospitalizirana na Odjelu za maksilofacijalnu hirurgiju. Kako su naveli, riječ je o teškim tjelesnim povredama.

Kako nezvanično saznajemo, do napada je došlo nakon svađe zbog plaće. Usljed rasprave o radnopravnom statusu, došlo je do naguravanja i tučnjave u kojoj je djevojka izvukla deblji kraj.

Ovaj slučaj otvorio je Pandorinu kutiju kada su u pitanju radnici koji su izloženi svim vrstama mobinga i iživljavanja.

– Bosanskohercegovačko društvo je posljednjih godina sve više obojeno različitim oblicima nasilja, od verbalnog, vršnjačkog, porodičnog, sve do nasilja prema drugom i drugačijem, dok se mobing na radnom mjestu, tek na zahtjev Sindikata, počeo tretirati kao neprihvatljiv oblik ponašanja koji mora biti sankcioniran – kazao je za “Avaz” predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović, komentirajući posljednji događaj iz Jablanice, kada je poslodavac, vlasnik hotela, pretukao uposlenicu.

Od nadležnih očekuje da istraga bude brzo provedena, a počinilac najoštrije kažnjen, kako bi slučaj iz Jablanice bio posljednji te vrste u BiH.

– O mnogim slučajevima, nažalost, radnici i radnice šute, jer se boje da će izgubiti radno mjesto, a time i izvor preživljavanja. Nasilje koje se desilo u Jablanici je vrh ledenog brijega za koji se nadamo da će otvoriti oči nadležnima i natjerati ih na pooštravanje kazni počinilaca nasilja – dodaje Šatorović.

Šatorović: Pojačati inspekcijski nadzor. Avaz

On ističe da je Savez samostalnih sindikata BiH u više navrata tražio jačanje inspekcijskih službi i češće inspekcijske nadzore, kako bi se osiguralo da radnici rade na sigurnim radnim mjestima i u povoljnim uvjetima. Istovremeno, članovi Sindikata se pozivaju da prijave svaki oblik nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu.

Oduzeta prava

– Mi smo tu da im pružimo svu potrebnu podršku, ali je na organima vlasti, posebno na policiji i sudstvu, da im pruže zaštitu kada se takvi slučajevi prijave. Kada je riječ o posljednjem slučaju koji se desio u Jablanici, na vidjelo je isplivao sav bahat odnos domaćih poslodavaca, čast izuzecima, koji radnike smatraju modernim robovima. Što oni, ustvari, i jesu zbog zakonskih rješenja prethodne vlasti koja je smatrala da im je 596 KM dovoljno za život. Zakonom o radu dali su sva prava poslodavcima i sve oduzeli od radnika i na kraju su smatrali da trebamo biti sretni što radimo, uz sve oblike omalovažavanja i ponižavanja, sve do ovog najnovijeg, fizičkog maltretiranja – ističe Šatorović.

Drvenom palicom pretučen u kancelariji

Redakciji „Avaza“ javio se državljanin BiH kojeg je bivši poslodavac u petak, 28. jula, zaključao u svojoj kancelariji u sarajevskom naselju Sokolović-Kolonija, te ga tukao bejzbol-palicom jer se drznuo dati otkaz. Riječ je o strancu, vlasniku kompanije koja drži i restoran na Nišićkoj visoravni, gdje je naš sagovornik (identitet poznat redakciji) radio sve poslove, od menadžera, kuhara, do čistača. Kako nam je objasnio, on je prije 15 dana dao otkaz, a u kancelariji vlasnika se našao da vrati firmin mobitel. Od pobješnjelog gazde spasile su ga komšije u Sokolović-Koloniji. Čuli su galamu i zalupali na vrata kuće u kojoj stranac ima kancelariju. Gazda je sjeo u auto i pobjegao. Slučaj je istog dana prijavljen Policijskoj upravi Ilidža, čiji pripadnici su izašli na teren, a pozvana je Hitna pomoć.

– Nema organizacije koja štiti radnike, nismo mi životinje. Nisam vidio da je išta urađeno, baš kao i u Jablanici, čovjek i dalje uživa. Ja sam doživio šok i idem psihologu. Nisam ja životinja da neko ovako postupa sa mnom. On, ako ima para, misli da može raditi šta hoće, on mene nije kupio svojim parama – ogorčen je naš sagovornik koji je bio žrtva bivšeg poslodavca.

Izvor: avaz.ba
PODIJELI