Iz medija_TROŠKOVI RASTU, A KUPOVNA MOĆ SLABI: SINDIKATI TRAŽE POVEĆANJE PLAĆA, JEDNO OD RJEŠENJA JE I SMANJENJE POREZA

Dok troškovi života u Bosni i Hercegovini svakodnevno rastu, kupovna moć građana slabi, jer plaće radnika ostaju iste.

Sindikati u Federaciji BiH i Republici Srpskoj traže ponovno povećanje najniže plate u oba entiteta, jer je, upozoravaju, uz enormna povećanja cijena roba i usluga građanima ugrožena egzistencija. Cijena potrošačke korpe za četveročlanu porodicu u BiH iznosi dvije hiljade 800 maraka. Ko štiti radnička prava u doba inflacije?

Najniža plaća u Federaciji BiH iznosi 543 marke, što predstavlja petinu potrošačke korpe za četveročlanu porodicu. Sindikati smatraju kako ona treba biti najmanje 1.000 maraka i očekuju da taj Zakon, koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri, bude usvojen.

  • U martu je izlaglasan da bude na dnevnom redu, pa je na zahtjev Federalne vlade to povučeno. Ali mi očekujemo svakako na sjednici koja bi trebala biti održana početkom septembra, da on bude na dnevnom redu i da bude usvojen. Takva su i obećanja koja imamo i nemamo apsolutno ni trun sumnje da će se to zaista i desiti – ističe Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog saveza sindikata BiH.
Ilustracija

Najniža plaća u RS-u od maja je 650 maraka. No, Sindikat sada traži novo povećanje.

  • S obzirom da je inflacija, da imamo jedan užasno nekontrolisan rast cijena, posebno onih artikala bez kojih ne može nijedno domaćinstvo, posebno radničko, mi smo u intenzivnim pregovorima sa socijalnim partnerima da imamo novo povećanje najniže plate, cilj nam je da pokušamo održati kupovnu moć radnika u RS – naglašava Ranka Mišić, predsjednica Saveza Sindikata RS.

“Ono što je već jasno svima je da se ljudi odriču mnogih stvari u tišini, u svoje ime, u ime svoje djece, jednostavno živimo lošije, naša kvaliteta življenja je puno lošija u odnosu na region, EU da i ne govorim”, kaže Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”.

Najniže plaće u našoj zemlji imaju građevinski radnici, a potom trgovci i  ugostitelji, te radnici u prerađivačkoj industriji. Inflacija izuzetno visoka, a kupovna moć građana konstantno pada.

  • Taj problem je teoretski rješiv preko noći, samo izmjenom poreske reforme. Poboljšavanjem izmjene Zakona, sa isto novca koji se vrti u igri, radnik će dobiti više na ruke na uštrb smanjenih davanja za doprinose, to možemo riješiti preko noći i to je zaista alrmantno, to se mora uraditi što prije radi stvaranja povoljnog gospodarskog i društvenog ambijenta – ističe Bago za BHRT.

Uz povećanje plaća, jedna od mjera zaštite građana je i veća kontrola inspekcijskih službi u tržnim centrima koji, ističu u Sindikatima, svakodnevno bez ikakve kontrole neopravdano dižu cijene roba. Iz Sindikata upozoravaju da će ove godine brojka od 170.000 bh. građana, koja je napustila našu  zemlju, biti premašena, ako vlasti ne budu hitno djelovale da zaštite radnička prava u doba visoke inflacije.

Izvor: hayat.ba

PODIJELI