Iz medija_Zahtjev / Forum lijeve inicijative: Što prije usvojiti zakon o minimalnoj plaći u FBiH

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba/Održan okrugli stol Foruma lijeve inicijative

Zbog poskupljenja životnih namirnica i inflacije, potrebno je što prije usvojiti zakon o minimalnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine, rečeno je danas na okruglom stolu na kojem se razgovaralo o donošenju zakon o minimalnoj plaći kojeg je u Sarajevu organizirao Forum lijeve inicijative.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić podsjetio je da insistira na usvajanju zakona o minimalnoj plaći još od 2017. godine te da ga već četiri puta upućuju u parlamentarnu procedure.

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba/Održan okrugli stol Foruma lijeve inicijative

“Nažalost do sada nije bilo političke volje da se on usvoji iskreno se nadamo da su se te okolnosti promijenile”, istakao je Mašić.

Usvajanje zakona o minimalnoj plaći, dodao je, osigurat će da radnici u Federaciji BiH konačno imaju dijelom dostojanstvenu plaću uzimajući u obzir povećanje troškova života, kao i povećanja iznosa potrošačke korpe.

“Prema ovom prijedlogu minimalna plća bi trebala iznostiti 750 KM”, kazao je Mašić.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra da se minimalne plaće mogu značajnije povećati samo ako se smanji dio koji država uzima od onoga što radnik zaradi.

Tvrdi da država treba napraviti napokon taj prvi korak i smanjiti poreze i definisati veću minimalnu plaću, pogotovo kada cijene hrane svakodnevno rastu.

“Današnja realna minimalna plaća je ustvari manja nego prije godinu dana zbog inflacije koja ju je “pojela“, zaključio je Kapidžić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović istakao je da duži period vode kampanju za donošenje zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM.

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba/Održan okrugli stol Foruma lijeve inicijative

“Da je moguće usvajanje tog zakona, pokazuje i podrška predsjednika klubova zastupnika svih političkih partija u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji su nam dali podršku”, podsjetio je.

Jedino takvo zakonsko rješenje, dodao je, u valu poskupljenja i inflacije, može garantirati da će radnici imati od čega da kupe osnovne životne namirnice, budući da je potrošačka korpa viša od 2.300 KM.

Izvor: radiosarajevo.ba

PODIJELI