Iz medija_Zdravstvo na koljenima, ljekari iz Konjica šetnjom kroz grad traže svoje plaće

Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)

Zaposlenici Doma zdravlja Konjic protestnom šetnjom kroz grad jutros traže svoje plaće, bolje uslove rada i saniranje teškog stanja u toj zdravstvenoj ustanovi, zbog ignorantskog ponašanja nadležnih na sve poduzete radnje uključujući i generalni štrajk u kojem su oni već tri sedmice.

Okupili su se ispred gradskog stadiona gdje su im se pridružile i kolege iz Mostara i Sarajeva u znak podrške, te su formirali kolonu mimohoda koja se uputila šetalištem prema naselja Luka, pa pored zgrade suda preko raskršća M-17 uz poštivanje signalizacije i bez ometanja saobraćaja na toj magistrali marširati do zgrade Uprave Doma zdravlja Konjic.

Ističu da im nije cilj ometati saobraćaj niti nešto slično te da marš mira kroz Konjic ima cilj da javnosti ukaže na težak položaj zdravstva u Konjicu i očaj u koji su dovedeni radnika koji spašavaju ljudske živote.

Predsjednik Neovisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić podsjeća da su u generalnom štrajku od 14. novembra, a da nadležni još nisu poduzeli ništa da im uslove za prekid štrajka ispune, te poručuje da od borbe u koju su krenuli neće odustati bez dolaska do cilja.

“Minimum je da se isplate plaća koje kasne dva mjeseca s pripadajućim naknadama kako bi sustigli platežni proces, uz garanciju da se više kašnjenja neće ponavljati, kao i to da će se krenuti nekim putem ozdravljenja ustanove i da će se uplatiti 14 godina neuplaćivani doprinosi zaposlenima”, poručuje odlučno Kerić.

Amer Kerić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Amer Kerić (Foto: G. Š./Klix.ba)Ističe kako je za isplatu dugovanja radnicima potrebno da ustanova izdvoji oko 2.5 miliona KM, za šta trebaju zaduženje koje mogu regulirati u vrlo kratkom periodu uz dobar sanacioni plan.

Tvrdi da je ovo borba protiv kriminala u konjičkom zdravstvu koji iz dan u dan izlazi na vidjelo, a najnovije je kako ističe to da je Uprava naložila penzionisanje sedam osoba kojima 14 godina nisu uplaćivali doprinose.

„Zbog toga se svi se oni grčevito bore da ostanu i da rade.To je jedan presedan, ali definitivno pored svih ovih borbi koje vodimo, ne smijemo pomisliti da se takvo nešto desi“, poručuje Kerić svjestan da bi njegove kolega tako dobile minimalne penzije uprkos svome dugogodišnjem radu na spašavanju ljudskih života.

Armina Lazarević (Foto: G. Š./Klix.ba)

Armina Lazarević (Foto: G. Š./Klix.ba)Doktorica epodemiologije Armina Lazarević kaže da je stanje u konjičkom zdravstvu crno da crnje ne može biti.

“Nas radnike najviše boli što svi ti odgovorni koji su doveli do katastrofalnog stanja ne snose posljedice”, kazala je Lazarević.

Predsjednik saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović kaže kako ovo nije samo problem radnika u Konjicu nego svih radnika u BiH i da ih podržava u ovoj borbi.

Selvedin Šatorović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Selvedin Šatorović (Foto: G. Š./Klix.ba)Predsjednik nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković ističe da će kompletan kadar biti primoran da napusti zdravstvo u Konjicu ako se ovaj problem ne rješi u što skorije vrijeme, što bi moglo imate katastrofalne posljedice za taj sektor.

Izvor: Klix.ba

PODIJELI