JP Elektroprivreda BiH ucjenjuje kompanije u FBiH

Sarajevo – Iako smo još krajem prošle godine upozoravali na katastrofalne posljedice koje će na poslovanje kompanija, a samim tim i radna mjesta imati tada najavljeno poskupljenje električne enrgije, JP Elektroprivreda BiH se potpuno oglušila na to. Stoga tražimo da se ispoštuje dopunjeni Zakon o električnoj energiji, bez bilo kakvih egzibicija koje će u konačnici dovesti do ugrožavanja radno-pravnog i materijalnog statusa radnika, dodatnog poskupljenja svih roba i usluga.

Naime, posljednjih dana mnoge firme u Federaciji BiH su od Elektroprivrede dobile ugovore o tzv. rezervnom snabdijevanju el. energijom za prva dva mjeseca ove godine, sa cijenom koja je i do šest puta ili 600% veća od prošlogodišnje! Drugim riječima, samo za ova dva mjeseca bi trošak el. energije iznosio kao za cijelu prošlu godinu. Uz to, preostalih deset mjeseci će plaćati električnu energiju 20 odsto skuplje. Na godišnjem nivou bi to značilo povećanje cijene za oko 120 odsto, iako je dopunom Zakona o el. energiji, koji je krajem prošle godine usvojio Federalni parlament, poskupljenje ograničeno na max. 20 odsto! Uz navedeno, firmama se prijeti isključenjem struje ukoliko ne potpišu novi ugovor.

Apsolutno je neprihvatljivo ovakvo nepoštivanje institucija, ali i radnika i građana, od strane jednog javnog preduzeća čiji smo svi mi, građani Federacije BiH, vlasnici. Nismo mi dužni plaćati ceh svih dubioza, izgubljenih višemilionskih sporova, nerada, neznanja, uhljebljavanja, i godina lošeg rukovođenja, posebno u rudnicima. S obzirom da vlasti nisu do sada učinile ništa da spriječe divljanje cijena, ovo je prilika da intervenišu tamo gdje bez sumnje mogu i tako bar malo olakšaju život svim građanima.

 Služba za informisanje

PODIJELI