Koliko košta život radnika?

Sarajevo, 28. april 2015. godine

 

 

MEDIJIMA

 

 

Saopštenje za javnost

Koliko košta život radnika?

 

Međunarodna organizacija rada je 28. april proglasila Svjetskim danom sigurnosti i zdravlja na radu i taj dan se od 1996. godine obilježava u znak sjećanja na sve nastradale radnike i radnice na radnom mjestu. Procjenjuje se da svake godine na radu smrtno strada oko 2 miliona radnika, da se desi više od 260 miliona povreda na radu i veliki broj slučajeva profesionalnih oboljenja.

Na Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine upozorava da je sve veći broj radnika i radnica u našoj zemlji svakodnevno izložen opasnostima na radnom mjestu. U vrijeme kada i vlasti i poslodavci govore da će usvajanje novog Zakona o radu FBiH donijeti prosperitet i sigurnost radnicima, niko ne govori da već godinama u ladicama stoji Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu FBiH i da se još uvijek u toj oblasti primjenjuje zakon iz 1990. godine. Ne možemo ostati nijemi na sve češće nesreće na radnim mjestima, koje za posljedicu imaju gubitak ljudskih života, ali i sve veći postotak invalida rada. Ko je za to odgovoran? Koliko danas košta život radnika? Zar nam nisu dovoljna opomena bile nesreće u Raspotočju ili na gradilištu u centru Sarajeva? Trebamo li nastaviti svakodnevno u crnoj hronici čitati o slučajevima nesreća na radnom mjestu?

Pozivamo sve odgovorne u vlasti da konačno usvoje novi Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, da osiguraju jačanje inspekcija, povećaju kontrole i iznose kazni za sve poslodavce koji su spremni rizikovati život i zdravlje radnika radi ostvarivanja većeg profita.

 

 

Služba za informisanje

PODIJELI