Lideri sindikalnih centrala iz Evrope na skupu u Budimpešti

Lideri sindikalnih centrala iz cijele Evrope učestvuju na Ljetnoj školi u Budimpešti, koju, kao i svake godine, organizuje Pan-evropsko regionalno vijeće Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC/PERC).

Ovogodišnji skup je posvećen pitanju demokratije i sloboda, te će učesnici, u skladu s tim, diskutovati o izazovima, trendovima i sindikalnim akcijama u zemljama koje su orijentirane ka EU i zemljama koje to nisu, uključujući države Centralne Azije, aktivnostima koje se u vezi sa ovim pitanjima dešavaju unutar Evropske unije, te novom društvenom ugovoru, pravičnoj tranziciji i kampanjama vezanim za plate i kolektivno pregovaranje.

 

 

 

 

 

U okviru Ljetne škole učesnicima će se obratiti Luca Visentini, generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata i Pan-evropskog regionalnog vijeća, te Irakli Petriashvili, predsjednik PERC. S obzirom da je nedavno završeno godišnje zasjedanje Međunarodne konferencije rada u Ženevi, koju je organizovala Međunarodna organizacija rada (ILO), liderima evropskih sindikata će biti prezenovani najvažniji rezultati Konferencije.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine predstavlja predsjednik Selvedin Šatorović.

Služba za informisanje

PODIJELI