Male plate, loš tretman radnika i nesigurnost uzrokuju masovni odlazak iz BiH

 

main imagePoložaj radnika u Bosni i Hercegovini ostaje izuzetno  težak-plate koje ne pokrivaju ni najosnovnije životne potrebe, nesigurna radna mjesta, nepoštivanje radničkih prava i loš tretman radnika/ca od strane velikog broja poslodavaca predstavljaju realnost u kojoj žive desetine hiljada radnika/ca u našoj zemlji.  Kaže ovo za Buku Adis Kečo, šef stručne službe u Savezu samostalnih sindikata BiH.

“I dalje je stanje vrlo teško, u nekim oblastima čak i mnogo teže nego prethodne godine, a u ovom trenutku desetine hiljada radnika traže način kako da odu iz Bosne i Hercegovine u potrazi za normalnim i dostojanstvenim životom. Još uvijek veliki broj radnika i radnica nije obuhvaćen kolektivnim ugovorima, što ostvlja prostor poslodavcu da manipuliše njihovim pravima, odnosno da sam odlučuje koliko njihov rad vrijedi. Takva praksa mora biti konačno prekinuta i moraće se stvoriti ambijent sigurnosti radnika na random mjestu”, istakao je Kečo dodajući i da je za najveći broj radnika ekonomsko-socijalni položaj ispod nivoa dostojanstvenog pa čak i humanog, jer u vrijeme kada troškovi života kontinuirano rastu minimalna plata ostaje mizernog iznosa.

Najveći broj radnika, kaže, i dalje prima platu u iznosu do 800 KM što im, nakon plaćanja računa, pomirivanja kreditnih zaduženja -na koja su bili primorani da se obavežu kako bi podmirili najosnovnije potrebe, kupovine lijekova ukoliko imaju neka oboljenja, ne ostavlja prostora ni da kupe najosnovnije životne namirnice i/ili higijenske potrepštine. Zbog toga, podvlači, Savez samostalnih sindikata BiH i insistira na donošenju Zakona o minimalnoj plati, ali i donošenja seta fiskalnih zakona koji bi za posljedicu imali povećanje, ne samo minimalne plate, već i svih ostalih plata. U Sindikatu smatraju da bi usvajanje ovih zakona podstaklo radnike da, prije nego što odu iz BiH, još jednom razmisle da li je to ispravna odluka. Isto tako, kaže Kečo, U Sindikatu vjeruju da bi reforma fiskalnih zakona mogla čak i vratiti određene radnike koji su već otišli iz Bosne i Hercegovine jer su otišli zbog toga što su u tim zapadnim zemljama veće plate i bolji uslovi rada.

Komentarišući odlazak radnika ističe da su sve insititucije su zakazale pred ovom pojavom.

“Niti jedna institucija u Bosni i Hecegovini nema tačnih i preciznih podataka o odlasku stanovništva iz naše zemlje. Ono što je činjenica jeste da gotovo svakodnevno vidimo kako naše radne kolegice i kolege napuštaju radna mjesta ili čujemo da to namjeravaju učiniti u dogledno vrijeme. Čak je teško i licitirati nekim ciframa koliko bi moglo otići radnika ove godine, jer ne odlaze samo radnici, već kompletne porodice. Osnovni razlog odlaska radnika jesu njihova primanja sa kojima nisu zadovoljni, kao i nesigurnost radnog mjesta na kojima se trenutno nalaze. Vjerovatno tu posteje i neki drugi razlozi, poput političke nesigurnosti u našoj zemlji, ali egzistencijalna sigurnost je, vjerujemo, od presudnog značaja”.

Izvor: buka.ba

PODIJELI