Ministrica Duraković održala sastanak sa predstavnicima sindikata

U prostorijama Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u Mostaru, u utorak, 16. 05. 2023. godine, održan je sastanak federalne ministrice obrazovanja i nauke prof.drJasne Duraković i njenih saradnika sa predstavnicima sindikata, Selvedinom Šatorovićempredsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH i Edinom Sarajlićem, predsjednikom Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNK-a.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim reformskim procesima u oblasti osnovnog odgoja i obrazovanja, te neophodnosti da se obrazovne politike što više harmoniziraju, a s obzirom na izrazito decentraliziran i fragmentiran sistem obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Istaknuta je značajna uloga Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kao koordinirajućeg ministarstva, koje se zalaže za ujednačavanje i harmonizaciju uslova za odgoj i obrazovanje u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prezentirane su aktivnosti i programi Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke  – podrška programima razvijanja funkcionalnih znanja i vještina djece predškolskog uzrasta javnih osnovnih i srednjih škola, podrška najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola, nabavka udžbenika i drugi, te istaknuto opredjeljenje da Sindikat i Ministarstvo sarađuju u toku njihove realizacije.

Dogovoreno je i ponovno uspostavljanje zajedničkog obilježavanja Dana nastavnika, kako bi se afirmisao dignitet nastavničke profesije.

Ministrica Duraković izvijestila je predstavnike sindikata da se uskoro planira održati i konstituirajuća sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke, na kojoj će se, između ostalog, razgovarati i o unapređenju postojećih aktivnosti i programa koji su usmjereni na prevenciju nasilja nad i među djecom, te ih pozvala da daju svoj doprinos u tom procesu.

Iskazana je zajednička spremnost za nastavak i jačanje efikasnog i kvalitetnog socijalnog dijaloga u oblasti unapređenja osnovnog odgoja i obrazovanja na nivou Federacije BiH te planirano i potpisivanje Protokola o saradnji.

Izvor: fmon.gov.ba 

PODIJELI