Neka nastave pratiti naš rad, možda na kraju i postanu pravi sindikalisti

Sarajevo – Svih prethodnih mjeseci pa i godina smo pokušavali fokus svih aktivnosti Saveza samostalnih sindikata BiH držati na borbi za prava onih zbog kojih postojimo, poboljšanje njihovog ekonomsko-socijalnog statusa i radno-pravnog položaja. Tu borbu ćemo nastaviti, ali ne možemo a da ne reagujemo na krajnje licemjeran istup Mevludina Bektića i nekolicine kolegica i kolega na press-konferenciji. Podsjetit ćemo radnike i radnice, građane i građanke Federacije BiH na samo nekoliko lako provjerljivih činjenica:

  • Ne tako davno su Bektić i kolege mu podržali da minimalna plata bude 543 KM.
  • Prije samo nekoliko nekoliko sedmica su, zajedno sa poslodavcima, postavljali pitanje ustavnosti Zakona o minimalnoj plati, boreći se na sve načine da ona ne bude 1.000 KM koliko traži Savez samostalnih sindikata BiH.
  • Da nije bilo SSSBiH i naših reagovanja pristali bi i na priču o Zakonu o najmanjim primanjima, jer je za njih to isto kao minimalna plata.
  • U vrijeme najveće borbe sa pandemijom su pristali da se u Federalni parlament upute izmjene Zakona o radu kojima su radnicima de iure trebala biti ukinuta sva prava, a oni ostavljeni na milost i nemilost poslodavaca.
  • Dizali su svoj glas, vršili pritisak na nadležne da nam se zabrani protest kojim smo uspjeli zaustaviti usvajanje nakaradnih izmjena Zakona o radu i sačuvati nivo zaštite koji ZOR garantuje radnicima. Jedine izmjene na koje ćemo ikada pristati su one koje idu u korist radnika i radnica.
  • Kada im to koristi i kada žele pridobiti malo pozitivnog odjeka u javnosti onda bez sustezanja koriste naše podatke o potrošačkoj korpi, prepisuju naše inicijative, kopiraju dijelove naših izjava i saopštenja. Ostalo vrijeme provode na savjetovanjima sa premijerom, ministrima i poslodavcima.

Drago nam je da prate rad Saveza samostalnih sindikata BiH, da kopiraju naše zahtjeve i da bar, s vremena na vrijeme, izgleda kao da se bore za radnička prava. Naš put ostaje isti, naši zahtjevi se ne mijenjaju i mi naše proteste organizujemo ispred Vlade, a ne sindikata. Mi se smijemo pojaviti tamo, a za Bektića i većinu mu kolega i kolegica nismo baš sigurni.

 

PODIJELI