Niko ne brani poslodavcima da povećaju plate radnicima i radnicama

Sarajevo – Savez samostalnih sindikata BiH i dalje ostaje pri zahtjevu da Federalni parlament što prije usvoji reformski set poreskih  zakona u okviru kojeg će biti usvojen i Zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM. Ne podržavamo bilo kakva kratkoročna rješenja čija namjera je upitna. Naime, čini nam se da vršenjem pritiska na Parlament FBiH poslodavci žele u javnosti ostaviti dojam kao da su im Vlada FBiH ili Parlament zabranili da povećaju platu svojim radnicima i radnicama.

Podsjećamo radnike i radnice, al ii cjelokupnu javnost da ostavljanje mogućnosti poslodavcima da MOGU povećati radnicima platu do 400 KM nije ništa drugo do ispunjavanje želje poslodavcima koji su do sada radnicima isplaćivali dio plate u kovertama, varajući tako i državu i radnike, da taj iznos sada isplaćuju legalno uz smanjenu stopu doprinosa. U prijevodu, radnicima se nudi EVENTUALNA plata do 1.000 KM. Koliko je ostavljanje opcije poslodavcima da mogu ili trebaju isplatiti nešto radnicima dobra pokazalo se na primjeru isplate jednokratne pomoći radnicima u iznosu od 1.080 KM. Podsjećamo da je manje od 20% radnika u FBiH dobilo taj iznos, a da najveći broj onih koji su najugroženiji može samo sanjati da će od svoga poslodavca dobiti tu novčanu pomoć. Dakle, sasvim je normalno da se postavi pitanje šta je garancija da će poslodavac radnicima povećati platu.

Očekujemo da će parlamentarci, kao i Vlada FBiH, pokazati svoju odgovornost i ispuniti obećanje o usvajanju Zakona o minimalnoj plati kojim će ona biti definisana u iznosu od 1.000 KM, a poslodavce koji se “brinu” za ekonomski položaj radnika i radnica pozivamo da već sutra svojim zaposlenim daju veće plate i time s njima podijele bar djelić bogatog kolača koji im svojim radom obezbjeđuju upravo ti zaposleni.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

PODIJELI