Nikšić: Moramo pokazati više brige za radnike

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je na svojoj zvaničnoj FB stranici danas objavio tekst u vezi sa situacijom u Arcelor Mitallu Zenica, koji u cjelosti prenosimo:

“Pratim razvoj situacije u ArcelorMittal Zenica d.o.o. i borbu radnika za ostvarivanje njihovih prava. Koristim priliku da pozovem upravu kompanije da hitno stupi u pregovore sa sindikatom u vezi opravdanih zahtjeva radnika za povećanje plata i naknada i zaključenja novog kolektivnog ugovora.

Fantastične poslovne rezultate koje je kompanija ostvarila u prethodne dvije godine, ostvarila je prije svega zahvaljući vrijednim, požrtvovanim i lojalnim radnicima, koji rade u izuzetno teškim uslovima crne metalurgije.
Naravno da izuzetno cijenim značaj i doprinos ove kompanije našem privrednom razvoju, ali želim podsjetiti vlasnike da su od naše države dobili brojne koncesije, prije svega cijenu struje koja je bila među najnižim u Evropi, uz veoma nisku stopu poreza na dobit.
Potpuno razumijemo trenutnu izazovnu situaciju na tržištu, jer je svaki biznis takav. Nepovoljne okolnosti budu i prođu, ali ako poslodavac izgubi radnike, izgubio je sve.
Radnici su svima pa i ovoj kompaniji najvrijedniji kapital zahvaljujući čijem radu kompanija godina ostvaruje odlične poslovne rezultate i značajnu dobit. U isto vrijeme radnici su konstantno u gubitku, sa platama koje jedva pokrivaju trećinu potošačke korpe.
Siguran sam da ukoliko strane ulože maksimalne napore da se može pronaći kompromis koji će u konačnici osigurati ili garantovati veća materijalna prava radnika i nastavak poslovanja, u najboljem interesu svih.
Stojim na raspolaganju da zajedno sa resornim ministarstvom budemo domaćini takvog zajedničkog sastanka.”
Služba za informisanje
PODIJELI