Novoizabrani Regionalni direktor Solidarity Centra u posjeti SSSBiH

Sarajevo- Danas je u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine održan sastanak predsjednika SSSBiH Selvedina Šatorovića sa novizabranim Regionalnim direktorom Solidarity Centra g-dinom Stevenom McCloudom. S obzirom da se g-din McCloud na novoj funkciji nalazi tek mjesec dana, sastanak je iskorišten za upoznavanje gosta sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i kada je riječ o političkim dešavanjima i o ekonomskoj situaciji. Poseban naglasak je stavljen na trenutne aktivnosti Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, naročito kampanju za definisanje najniže plate u iznosu od 1000 KM “10 za 1000KM”, a koju SSSBiH realizuje posljednjih mjeseci. Bilo je govora i o odlasku kvalifikovane radne snage iz naše zemlje, te o migrantskoj krizi s kojom se suočavamo i posljedicama koje će se odraziti na naše tržište rada.

Dogovoren je nastavak višegodišnje saradnje, a prve zajedničke aktivnosti će biti organizovane već početkom narednog mjeseca. Kolege iz Solidarity Centra će imati aktivno učešće i u aktivnostima koje će Savez samostalnih sindikata BiH realizovati u sklopu obilježavanja 115. godišnjice osnivanja naše organizacije.

Solidarity Centar je najveća američka međunarodna organizacija za radnička prava koja pomaže radnicima da dobiju sigurna i zdrava radna mjesta, plate za podršku porodici, dostojanstvo na poslu i veću jednakost na poslu i u svojoj zajednici. Zajedno sa s AFL-CIO-om, Solidarity Centar pomaže radnicima širom svijeta da se zajedno bore protiv diskriminacije, eksploatacije i sistema koji podstiču siromaštvo – kako bi postigli zajednički prosperitet u globalnoj ekonomiji.

 Služba za informisanje

 

PODIJELI