Obraćanje predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH povodom 7. oktobra – Svjetskog dana dostojanstvenog rada

Poštovani radnici i radnice, građani i građanke,

Radnici širom svijeta današnji dan obilježavaju kao simbol borbe za sigurnost radnog mjesta, redovne plate, zdravstvenu, socijalnu i penzijsko-invalidsku zaštitu, mogućnost organizovanja u sindikate radi zaštite svojih interesa, te istinsko uključivanje u socijalni dijalog. Dostojanstveni rad se temelji na uvjerenju da su za stvaranje najboljih perspektiva za društveni napredak i razvoj nužne sve četiri njegove komponente: zapošljavanje, prava, zaštita i dijalog. Međunarodna konferedarcija sindikata od 2008. godine 7. oktobar obilježava kao Svjetski dan dostojanstvenog rada.

Nažalost, ovogodišnji Svjetski dan dostojanstvenog rada u Bosni i Hercegovini dočekujemo u uslovima kada je sve manje rada i radnika, a sve više napora najodgovornijih u zemlji da i ono malo radnika što imamo ostave bez trunke dostojanstva. Kako drugačije shvatiti napore predstavnika vlasti da se ukinu kolektivni ugovori koji štite prava radnika i njihovo izbjegavanje da se definiše najniža plata u Federaciji BiH, tvrdnje da je zahtjev Saveza samostalnih sindikata BiH da najniža plata bude 1.000 KM nerealan, dok istovremeno minimalna potrošačka korpa košta oko 2.000 KM, kao i činjenicu da više od 250.000 radnika prima platu nižu od 650 KM dok kompanije ostvaruju oko 3 milijarde KM čistog profita u samo jednoj poslovnoj godini?!

Vrijeme pandemije je još jednom pokazalo da rijetki vode računa o radnicima, njihovim pravima i egzistenciji, te da je fokus interesovanja kako predstavnika Vlasti, tako i poslodavaca isključivo i jedino na zaštiti kapitala. Za to vrijeme su redovi pred ambasadama zemalja EU sve duži, radnici i radno-sposobni građani s nestrpljenjem čekaju otvaranje granica kako bi što prije pobjegli iz naše zemlje, poslodavci očekuju da sa minimalnim brojem radnika ostvaruju maksimalne profite, dok ti isti radnici razmišljaju šta od osnovnih životnih namirnica mogu priuštiti sebi i članovima svojih porodica. Nažalost, radnici u Bosni i Hercegovini odavno ne osjećaju dostojanstvo na svojim radnim mjestima, dok im se istovremeno i život sve više pretvara u puko životarenje i preživljavanje.

Naša misija ostaje borba za dostojanstven rad i životni standard koji će svim radnicima i radnicama omogućiti dostojanstven život.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

PODIJELI