Održana sjednica Predsjedništva Upravnog odbora SSSBiH

Zenica – Upravo je završena Proširena sjednica Predsjedništva Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine na kojoj je bilo riječi o svim najaktuelnijim dešavanjima u samom sindikatu, trenutnim aktivnostima SSSBiH, te o društveno-političkom razvoju situacije na federalnom nivou.

Članovi Predsjedništva SSSBiH su upoznati sa najnovijim podacima o dugovanju granskih sindikata po osnovu članarine. Posljedica tih dugovanja je činjenica da se zaposlenima u Savezu samostalnih sindikata BiH u ovom trenutku duguje 25 plata čime je ugrožena ezistencija njih i članova njihovih porodica. Iako su do sada više puta pozvani da izmire dugovanja i time ispune jednu od osnovnih statutarnih obaveza, granski sindikati se do sada nisu odazvali na taj poziv. Izmirenjem tih dugovanja bi se stvorila pretpostavka za učešće predstavnika svih granskih sindikata na Kongresu Saveza samostalnih sindikata BiH. O navedenom je upoznata i delegacija Evropske konfederacije sindikata koja je bila u posjeti našem Savezu.

Savez samostalnih sindikata BiH daje punu podršku rudarima RMU Zenica i njihovom zahtjevu da im se isplate zaostale plate.

Predsjedništvo SSSBiH izražava nadu da će formiranje Vlade Federacije BiH odblokirati socijalni dijalog na federalnom nivou te da će u najkraćem roku biti usvojen Prijedlog zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH čime će njen iznos narasti na 1.000 KM. S obzirom da su minimalni troškovi života i dalje oko 3.000 KM usvajanje ovog zakona će predstavljati prvi korak u poboljšanju ekonomskog položaja radnika.

U Turskoj je počela akcija podijele paketa pomoći koji su kupljeni novčanim sredstvima koje su prikupili članovi granskih sindikata-članica Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Time je još jednom dokazana spremnost naših ljudi da pomognu onima kojima je pomoć potrebna i potvrđeno veliko prijateljstvo i solidarnost koji vladaju između SSSBiH i konfederacija sindikata u Republici Turskoj.

Služba za informisanje

 

 

PODIJELI